MMF: Do kraja godine iz javnog sektora da ode 6.500 ljudi 1Foto: Fonet

Međunarodni monetarni fond očekuje da iz javnog sektora Srbije do kraja decembra ode još 6.500 ljudi, na 16.000 koliko ih je kroz otpuštanja i penzionisanje već otišlo, počev od kraja 2014. pa do maja ove godine.

To je izjavio novi stalni predstavnik MMF-a u Srbiji Sebastijan Sosa, predstavljajući izveštaj Fonda nakon završetka četvrte i pete revizije kreditnog aranžmana sa Srbijom.

Sosa je pozdravio fiskalne i monetarne mere koje preduzimaju Vlada Srbije i Narodna banka, ali je upozorio i na potrebu da se nastavi sa strukturnim reformama u kojima ima kašnjenja. Radi se o otpuštanjima u javnom sektoru, restrukturiranju ili gašenju društvenih preduzeća koja nemaju perspektivu, sređivanju stanja u velikim javnim preduzećima poput Srbijagasa i EPS-a i čišćenju situacije u državnim bankama, naročito u Poštanskoj štedionici, odnosno u Komercijalnoj banci koja bi uskoro trebalo da bude privatizovana.

Sosa je ocenio da su strukturne reforme kritična tačka programa sa MMF-om, koja znatno može da utiče na privredni rast i pozitivno u slučaju da budu sprovedene prema planu, ali i negativno, ako se i dalje bude kasnilo sa njima. On je pozdravio „velike napore“ Vlade Srbije da smanji deficit na 3,7 odsto BDP-a prošle godine, odnosno na oko 2,5 odsto do kraja ove godine.

U monetarnoj sferi, Sosa je naglasio da MMF podržava mere Narodne banke Srbije, koje se odnose na relaksiranje politike, odnosno na snižavanje referentne stope. Uz to, on je dodao i da je srpski finansijski sektor sada u boljem stanju nego ranije ove godine, pri čemu je naročito naglasio činjenicu da su problematični krediti počeli da se smanjuju.

– Tako da strategija za rešavanje problema NPL-ova počinje da daje rezultate – dodao je Sosa.
Predstavnik MMF-a je podvukao da je Vlada ostvarila bolje rezultate od očekivanih. Privredni rast je, kako je rekao, prevashodno vođen rastom privatnih investicija, ali i izvozom, a Fond pozdravlja i borbu protiv sive ekonomije.

Misija MMF-a će, kako je dodao, u septembru ponovo doći u kratku posetu Beogradu radi razgovora o budžetu, dok će u drugoj polovini oktobra misija doći u redovnu posetu kada će se detaljno razgovarati o budžetu za narednu godinu.

O platama u oktobru

Upitan za najavljeno povećanje plata u javnom sektoru, koje je premijer Aleksandar Vučić najavio pre par dana, Sosa je rekao da će se o tome razgovarati tokom oktobarske posete misije Fonda.

– Uzećemo u obzir i to što je Vlada postigla bolje rezultate od očekivanih – rekao je Sosa, dodavši da će istovremeno Fond voditi računa i o potrebi da država ostane na fiskalno održivoj putanji. On je dodao i da su rashodi za plate veliki deo troškova države.

Struja poskupela koliko je i trebalo‘]

Sosa je prokomentarisao i poskupljenje struje od 3,8 odsto u oktobru, za koje je Vlada tvrdila da je daleko niže od onog koje je MMF tražio. Stalni predstavnik je naglasio da je usvojeno poskupljenje u svemu u skladu sa sporazumom koji Vlada ima sa Fondom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari