„Moja prva plata“: Niti plata niti je po zakonu

Program Vlade Srbije em suprotan Zakonu o radu em ne daje prava "radnicima"

Ostavite komentar


  1. Beda, jad i feudalizam.
    Za koga ste glasali sada kusajte.
    Realnost za koju ste glasali:
    Od države će mesečno 20.000 dinara dobijati oni sa srednjom stručnom spremom, a 24.000 dinara oni sa fakultetskim diplomama. Praksa će trajati devet meseci, nakon čega poslodavci neće imati obavezu da zaposle te radnike.

    1. Ne razumem šta je tu tvoj problem? Ako se tebi to ne sviđa a ti lepo sedi kod kuće, spavaj do podne, „skupljaj radno iskustvo“ na portalima i kukaj kako nema posla i kako ne možeš da se zaposliš jer se u konkursima uvek traži radno iskustvo. Ja znam desetine mladih koji jedva čekaju da to krene a verujem da je takvih na hiljade.

      1. Gde ti zivis? Ko te placa? Ako mislis da je to dovoljno za zivot, idi oq radi za 30 hiljada

        1. Po trbi je bolje ne imati nego imati nešto iskustva i novca. Koji sre vi hejteri !!!

  2. Ne treba tu nikakva priča o platnmi razredima. Samo u Srbiji na ovoj planeti je zarada, nadnica,kako god to „krstili“ sa 4 stepenom stručne spreme ( srednja škola) izjednačena sa 7 stepenom stručne spreme (fakultetom) i to ne samo u ovom „ambicioznom programu“. Još kada takvom antisistemu vrednosti dodamo superplaćeni „kadar“ ( o našem trošku) nivoa obrazovanja večernja škola „Božidar Adžija“ za Paju i Jareta ( u „modernim“ vremenima preimenovano u „Megatrend“, „Singidunum“, „Futura“, „Union“ itd) dobija se kompletna slika ove karikature od društva kao i momentalne procene za razvoj i prosperitet za šta se navek proklinjao „spoljni faktor“ bez sposobnosti sagledavanja šta to radimo sami sebi.

  3. Da li je poznato i novinaru i njegovim sagovornicima da je za mandata DS-a postojalo volontiranje bez novca, bez staža, bez osiguranja, samo privid da kao nešto radiš i nada da ćeš se lakše zaposliti?
    To je bilo po zakonu, predpostavljam, jer tada niste pljuvali po DS-u.

    Ja ovo ne vidim kao rešenje problema nezaposlenosti nego kao malu pomoć mladima da zarade neki dinar i kao jedno malo radno iskustvo.

    1. Aman više sa DS. Ako to tada nije bilo dobro, nije način da se sada ovako postupa sa nezaposlenim mladim ljudima.

      1. Klasicna prevara.Poslodavci dobijaju dzabe radnu snagu bez ikakve obaveze o daljem zaposljavanju.Naravno ta plata je bez doprinosa a da je bar prosecna plata nego ni minomalna.Skandal.

    2. Bilo je dzabe volontiranje i za vreme tita, zvala se radna akcija.
      Sto nisi odbio?
      Nemoj sebe koji radis za sendvic da poredis sa nekim dinarom, ponizavajuce je da inzenjera placaju 24.000 RSD, kada je plata u trafici 36.000.

      1. Pravi inženjer će sigurno naći bolji posao od ovog. Nagledao sam se ja tih inženjera. Završio ETF, a na testu ne ume da podeli decimalni broj i razlomak. Ovo je za one što ne mogu da nađu posao čak i kada imaju vezu, jer su toliko loši. I onda za ovih 9 meseci možda nešto i nauče.

        1. To jednostavno sto pricas nije tacno i veze nema sa realnoscu.
          Nije covek koji nema jedan dan prakse kriv sto ne ume da isprojektuje poslovnu zgradu ili eps.
          Kako neko ko nikada nije radio moze da bude dobar ili los, mora da nauci posao na poslu, od nekoga sa iskustvom koji pri tom znanje ume da prenese, a vecina ne ume.
          U svakom slucaju mizerno je vrednovati godine sticanja znanja sa 25.000 RSD.
          To je ponizenje intelekta, a to upravo ova vlast i zeli.
          Da slomi, da unisti i da potcini sve sebi.

          1. A ti se onda nemoj prijaviti i uživaj u svom super intelektu, spavaj do podne i diskutuj na portalima i žali se kako svi poslodavci traže radno iskustvo koje nemaš i kukaj kako nemaš para.

          2. Pa ti si upravo taj sto spava do podne i botuje za ovu vlast koja donosi uredbe po isteku mandata iako su izjavili krajem prosle godine i dali casnu pionirsku rec pred predstavnicima EU da vise nece donositi uredbe vec zakone u redovnoj skupstinskoj proceduri.
            I pored toga oni donose uredbu koja je u direktnoj suprotnosti sa postojecim zakonom o radu.
            Sram te bilo botino i tebe i tvoje gazde a i sve takozvane sindikate koji cute a toboz stite prava radnika a ustvari svi do jednog rade u interesu poslodavaca zbo kojih je ova uredba i doneta i dobro je rekao onaj da u zadruzi Miki zaradi 1500E za nedelju a ovamo bi da vam dipl.ing. radi za 200E mesecno.Sram te bilo botino pokvarena.

        2. Niste vi ni prošli pored inženjera sa ETF-a, a ne gledali ga kako ne zna da „podeli decimalni broj i razlomak“. Toliko o ovom vašem komentaru, a i o mnogim ostalim.

      2. Mirko, što ste tako ostrašćeni. To što nemate argumenata pa odmah padate u vatru i vređate znači samo jedno, da sam rekao istinu koja boli.
        Prvo, ne radim za sendvič ni vaš ni njihov. Zarada u mojoj privatnoj firmi je dobra ne po našim nego i po EU merilima.
        Drugo, zašto sam spomenuo DS? Zato što smo od njih očekivali da urade nešto, a uradili su malo, skoro ništa. Malo za nas, mnogo za njih.
        Treće, od SNS radikaljerosa nisam očekivao ništa te jednostavno nisam razočaran.
        Četvrto, da treba menjati ove na vlasti, treba. Ko treba da dođe umesto njih? Sigurno ne ovi bivši koji su toliko nesposobni da je SNS iznedren na njihovom lošem radu.
        Peti, ako malo razmislite zaključićete da bivši nisu ništa bolji od sadašnjih. Sve što kritikuju, ne kritikuju da bi pokazali da su oni bolji ili da mogu bolje. Svojom kritikom pokazuju da im zavide, a isti su kao da iz istog legla potiču.
        Žalosno je što je tako. Mogu vam reći da san finansijski obezbeđen, ali bih se žrtvovao da u Srbiji svu bolje žive. Problem je što neko treba da me uveri da zaslužuje da ga sledim i da se žrtvujem.

        1. Nisam ostrascen vec realan.
          Sami ste izneli da ste u poziciji da posmatrate odvijanje zivota drugih ljudi iz situirane sitacije, da ne kazem fotelje.
          I kako Vi to sagledavate, svaljivanjem krivice na DS, jer ste toboze Vi nesto ocekivali pa se nije ispunilo.
          Kako se to nije ispunilo kada ste dobro placeni i situirani.
          Ne, Vi ste klasicni soljac pameti koji nema sta da kaze i ne sme protiv trenutne vlasti koja muci narod, vec pljujete po istoriji politike u poslednjih 30 godina.
          Ma bravo, za sve pare, sedi gde si i za to gde si nisi.
          Samo Vi sedite i cekajte da neko dodje Vas licno da ubedjuje da iz udobnog zivota nesto menjate.

    3. Nisi u pravu
      za vreme vlasti u kojoj je ucestvovala i DS bio je program za pripravnicki staz. Mogao je ko nije imao odradjen pripravnicki staz da se prijavi na republickom ili na pokrajinskom konkursu u trajanju od 12 meseci i bilo je placeno po zavrsenom obrazovanju! Mozda ne podrzavate DS ali nemojte govoriti ne istine!!

      1. 2008. godine, kada je pocela velika ekonomska kriza, DS nije pomogla ni firmama ni gradjanima. Zato su pomogli hrvatima da otvore preko 200 firmi u Srbiji.

    4. A“velika radna iskustva“ su ostavljena za „našu decu“ tipa narodnog poslanika masera sa 21 godinom i buljuk na neodređeno pozapošljavanih duduka sličnih i istih godina u javnim preduzećima,vladinim agencijama i ministarstvima? Verujem da je to bilo i u vreme DOS menažerije ali je umesto da se iskoreni sada metastaziralo. Sve dok ima još ponegde da se „iscedi suva trenovina“ za tu hordu klasičnih parazita.

    5. @Brojač: u svemu bih se mogao složiti s tobom, sve do tvoje izjave “tada niste pljuvali po DS-u“. Ti kao možeš da znaš i tvrdiš ko je pljuvao ili nije pljuvao po DS-u? Ta misao ti sasvim degradira komentar. I dokle više DS i žuti, aman?!? A zaboravljaš da je DS bila jedna od stranaka iz koalicije DOS, i zaboravljaš da su sa dolaskom na vlast nasledili posledice rata, sankcija i hiperinflacije?! I zaboravljaš da je sadašnja SNS stranka preletača sa svih strana, pa i iz DS? Halo, dosta više tog DS-a!

  4. Mladi ako su pametni neće se ni prijaviti za ovu farsu. Naročito fakultetski obrazobani da nekome rmbaju za 200 evra.

    1. Pa ne moraju ni da rade, niko ih ne tera. Neka spavaju do podne ili neka idu tamo gde je bolje, briga koga …

      1. Tako je, biće više mesta za „podvrste“ koje se „snalaze u društvu“ što podrazumeva kriminal ili „rad“ prema političkoj podobnosti sa stratnom „zaradom“ od minimum 500 eur. Na dalje se bolje potpisuj sa „korov“ kakav crni „ruzmarin“!

    2. Jednostavno za neke delatnosti moras. Ili ovo ili cak i cista nula da bi stekao pravo da izadjes na drzavni ispit. A onda neki jezik i sto dale odavde.

      1. Fakultet danas nikom nije garancija za posao. za posao je potrebno iskustvo. Firme obično nude kurseve i obuku za pozicije koje su im potrebne. Nekad je to besplatno ali najčešće mora da se plati. Ti kursevi traju najmanje tri meseca. Ovo je prilika za nekog mladog čoveka koji nema nikakvo radno iskustvo a ni ličnu inicijativu da ga stekne a da za to dobije i nešto para umesto da plati. Verujem da će poslodavci dodatno nagraditi svakog ko pokaže napredak i volju da doprinese radu u tom kolektivu. Ako ne bude tako, niko nije dužan da 9 meseci bude “izrabljivan”. Tekst je blago rečeno nerealan kao i neki komentari.

    1. Drzava nije duzna ni toliko da pomogne jer niko ne placa za „guljenje klupe“..Komunizam je odavno prosao ….

  5. u nemackoj socijalna pomoc, za jednu osobu je preko 400 evra, a ovde neka moja prva plata 20.000 dinara

    1. Bravo genije, poredis Nemacku i Srbiju. A koliko kosta studiranje u Nemackoj, a koliko u Srbiji? Koliko kostaju studentski dom, hrana, itd.u Nemackoj, a koliko u Srbiji? Nece Nemac ni 1 evro platiti nekome ako ne doprinosi firmi…

      1. @Ruzmarin naučniče — studije u Nemačkoj su besplatne. Hrana, odeća i ostale potrebštine su ISTIH ili NIŽIH cena. Jedino stanarina jeste veća izražena u novcu – ali ipak manja izraženo u procentu prosečne plate. Obrni, okreni, ne idu masovno Švabe u Srbiju jer ovde „nije neka zarada, ali se malo radi i sve je jeftino“ jer to nije istina, već idu Srblji masovno u Nemačku, jer je plata umnogome veća, radi se kao i svuda drugde ako ne čak i manje i sve je jeftinije gledano u procentu zarade.
        U Zrenjaninu radi nemačka firma Draexlmaier, di se linije usporavaju kada dolaze Švabe u vizitu. Što? Pa jer naši ljudi, istina, imaju 4 do 5 puta manju platu nego u istoj toj fabrici u Nemačkoj, ali zato bar rade mnogo više, jačim tempom! 🙂

  6. Odgovor mladih sa regularno stečenim teorijskim znanjem bili to buduće uspešne fakultetlije ili budući majstori svog zanata treba da bude „jedite gov a i za taj bakšiš zaposlite vašu decu i unuke a mi ćemo još malo uložiti u znanje jezika i naći mesto/društvo gde smo potrebni na sve četiri strane sveta.“. I tačno je,nigde ne cvetaju ruže ali nigde nije ni korov na vrhu decenijama.

  7. Hoce da nam deca rade za nista tj 30hiljada dinara. Ali zato ekipa u telekomu, koji su doveli do stecaja, zaradjuje 13 puta vise!!!

    1. Plata montera u telekomu je do 45 hiljada sa svim dodatnim ( i radom po 10H svaki dan ), inzenjera do 90, ne pricaj o rukovodiocima i nisu.

  8. Ovo je za VASU decu, a nasa deca se snalaze, obezbedili smo im da grickaju za tri zivota.

  9. 2033 godine , ako i dalje budu na vlasti ,ti idioti ce i dalje pljuvati po DS-u.
    Zamislite šta to govori o njima kad im je raspali DS glavni takmac. Bednici ,pa to ti je.

  10. I kako ova „država“ da natera poslodavce da im radnici ne rade na crno, kad će ona ovu decu da zapošljava na crno. Bez poreza i doprinosa, bez valjanog zdravstvenog.. Skandal, strašno

  11. U Smederevskom PKCu sada otpuštaju radnike koji su bili na bolovanju uz predhodno ucenjivanje da potpišu da su zloupotrebili bolovanje. Naravno, zaposliće nove radnike i dobice 12000 Eur po radniku od drzave za svakog novog. Molim ovo proverite i napišite članak o tome šta se radi u ovoj poluprivatnoj firmi. Da i ne pominjemo nacin na koji su otkupili hale od grada sredstvima koja im je dala država.. Ima tu svacega, samo malo iščačkajte…

  12. Da li je i prva pripravnička neto zarada Ane Brnabić bila oko 200 eur? Pa idemo redom- malog Krkobabića,Radomira Nikolića, Šešelja juniora u najavi podmlatka Dačića i Vučića a vi mi komentatori pomozite da komentar ne bude bude jednostran pa napišite da li npr Luka Đinđić ili neki drugi od opozicionih „pitomaca slavnih očeva“ rade ili su radili za 150-200 eur mesečno? Pa mi ovde imamo grđe stanje od plemićkih parazita a valjda se zbog toga i pljuje po opciji parlamentarne monarhije da postojeće „divlje“ srpske dinastije ne izgube fantastične privilegije.

  13. Ne razumem pljuvacinu po komentarima. Niko te ne tera da radis za 200e sa fakultetskom diplomom. Ako vredis vise, pa ti radi za vise. Mnogo bi gore bilo da drzava propise da je minimana plata za ljude sa diplomom 1000e, za sta se izgleda ovde neki zalazu.

    1. A zašto bi to bio “ zločin“,ne da „država propiše“ nego da se pre svega kvalitetan radni učinak ljudi sa diplomom plaća 1000,1500,2000… eur ili ljudi sa srednjim obrazovanjem i takođe kvalitetnim radnim učinkom 500,700,800 .. eur? To bi realno i moglo da bude kada bi se razbucala sva partokratska „radna mesta“,svi lezilebovići po istoj liniji strpani po nadzornim odborima,vladinim agencijama „za prodaju magle“,javnim preduzećima,ministarstvima,itd,itd…Učinak takvih je nula minus (čast vrlo retkim izuzecima ako uopšte postoje) i da se to razjuri i prekvalifikuje u nešto realno društvenokorisno eto zarada većih od ovog sr . nja od 200 eur. Ili si ti za onaj „linearni model“ svima po 100 eur osim „zaslužnih“ (ne zna se po kakvom osnovu) gde pretpostavljam i sebe utrpavaš?!

  14. U privatnom sektoru mogu da uzivaju a to se poslodavcima nece svideti a nece smeti zbog neznanja da ga otpuste jer ce morati vracati jer poslodavac nije sposoban obuciti vec iskoriscava.. To ce biti puno pravnika, ekonomista, i medicinskog osoblja… Ostalo je cista bula i za radnika i poslodavca.

  15. Idealno su ovo smislili. Navodno će zaposliti hiljade svojih aktivista u svoje firme i tako sisati iz budžeta devet meseci pare i vraćati ih u stranku. Kakve i kako su im škole završili aktivisti oni da rade 100 godina ne mogu ništa da nauče. Znači samo su ovaj nezakoniti projekat smislili da bi oteli još malo para ovom napaćenom narodu. Naravno kad malo vremena prođe i zaboravi se oni će to ponoviti jer će im tobožnji rezultati prvog ciklusa biti fantastični jer se navodno gomila mladih ljudi obučila i stekla mogućnost da živi od svog rada. Ingeniozno a mora da je to smislio Mali. Samo on može biti tako kreativan.

  16. Ovo je bilo 2009,2010.. Čini mi sse.. Zvalo se prva šansa..
    Mlađan Dinkić je tada to predstavio.. Slično kao i ovi danas..

  17. Ne ulazim u to ni ko je na vlasti, ni šta su činile predhodne garniture vlasti. Bavim se ovim sa čisto stručne strane. Ako se zakon krši, onda se krši. Ne može se to pravdati izgovorima: „Ako ti ne odgovara ne mora da radiš“, niti „Bolje i to nego da sediš kući“. Nezavisno od društvenog uređenja, državni organi imaju obavezu da poštuju propise i ne raspolažu nekim svojim sredstvima, nego sredstvima građana koja se kroz poreze i doprinose slivaju u budžet i razne fondove. To što je ljudima na vlasti povereno da raspolažu tim sredstvima, ne daje im pravo da krtše prpopise.

  18. Ne znam kako tačno treba da se osećam što kao medicinska sestra sa samo 6 meseci volontiranja i položenim državnim ispitom razmatram ovu opciju. Da se ne lažemo, oni su navodno zapošljavali puno radnika ove godine u mojoj struci, ali na sve razgovore na koje sam ja otišla, posle pitanja „Koje ste godište?“ i „Koliko imate radnog iskustva?“ samo su me gledali bledo i sažaljivo. S jedne strane, sumnjam da ću u narednih 9 meseci naći posao u struci i ovo zvuči kao prihvatljiva ponuda. S druge strane, da li sam realna da pristanem da radim za 20 000 ( dok neki prekvalifikanti rade za 50/60 000)? Ne znam da li je ovo prilika jednom u životu, ili jedna od onih „bolje preskočiti jer imaćeš možda bolje šanse“. I posle mene kritikuju jer učim nemački. Muka mi je više od ljudi koji mi natrljavaju na nos da se ne trudim dovoljno dobro da nađem posao jer nisam učlanjena u stranku.

  19. Evo da podelim svoje iskustvo sa programom „Moja prva plata“. S obzirom da sa diplomom drzavnog ekonomskog fakulteta i dva zavrsena mastera nisam uspela da pronadjem posao u struci, sansu sam videla upravo u ovom programu. Nakon zavrsenog procesa selekcije imala sam tri ponude, dve od strane privatnih preduzeca (racunovodstvene i turisticke agencije) i jednu od javnog preduzeca. Kao najbolju opciju za sebe izabrala sam da praksu obavljam u drzavnom preduzecu i samim tim odbila prethodne dve ponude. Naredna dva meseca, koliko je proslo od tada, nisam konkurisala ni za jedno radno mesto jer mi je receno da cekam obavestenje i poziv od NSZ za skapanje ugovora. Dva meseca kasnije doneta je odluka da drzava nema dovoljno sredstava (za neke struke da, ali ne i za ekonomiste). Tako da i pored moje 3 diplome i zelje da radim 9 meseca za zaradu manju od minimalca ostala sam uskracena za ovu sansu jer drzava nema para! Hvala vam na ovom divnom programu i ukazanoj sansi.

  20. I ove godine(2021) prevara.Za razliku od prošle godine prethodno radno iskustvo u javnom pozivu stoji „krace id 6 meseci“. Znaci nijedan zdravstveni radnik nece moci biti korisnik, jer su polaganjem strucnog ispita za koji je potrebno 6 meseci staza, vec po tumacenju NSZ diskvalifikovani . . U zdravstvenoj ustanovi za ead morate imati polozen strucni ispit i licencu, što u prevodu znaci da imate 6 meseci staza .. Sve zdravstcene ustanove i ordinacije su ovim pozivom diskriminisane ,kao i zdravstveni radnici…

  21. Zaposleni i nezaposleni Srbije ce, sa ostslim gradjanima, finansirati 9 meseci ljude da bi dovili posao, ps ih poslidavci ne moraju primiti po završetku programa i placene radne prakse kod tih istih poslodavaca. Ivskve gluposti kojr radi NSZ i Srbija ne postoje nigde u razumnim nacijama. Srbija i AV razim NISU SPOSOBNI da osnuju nijednu drzacnu kompaniju koja ce primiti nezaposlene niti su sposobni da obezbede uslive za zaposlenost ljudi i nacije, ugrozavajuci sopstveno stanovnistvo gotovo nasilnim oduzimanjem prava na rad i zaradu, iako znaju da bez radnog mesta i zarade ljudi ne mogu ziveti. Zs potrebe rezima, izmišljaju radna mesta i obezbedjuju plste i doprinose, a za iste potrebe nezaposkenih ljudi to ne cine. Ni sindikati to ne vide, jer primaju plate, ni vlada ni predsednik ni ministarstva to ne vide, jer su licno obezbedjeni i radnim mestima i platama, pa je nezapposlenima savetovano da je najbolje da demokratski nestanu i ne žive, jer Srbija ne vodi politiku razvoja nacije niti brige o stanovnistvu, vec samo o novcu u džepovima interesnih politickih grupa.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 26. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Maja Nikolić, TV novinarka

List Danas je važniji nego ikada ranije. Kada ne bi bilo takvih novina, ne bismo ni znali kako prave novine treba da izgledaju.