Momirović: Pokrenuto proširenje luke Prahovo, puna funkcionalnost 2024. godine 1Foto: FoNet/ Medija centar

Radovi na modernizaciji luke Prahovo kreću u septembru, a puna funkcionalnost te luke na Dunavu se očekuje tokom 2024. godine, najavio je danas ministar građevinarstva, saobraćaja infrastrukture Tomislav Momirović.

Momirović je istakao da je Prahovo najznačajnija luka na prostoru Srbije, saopštilo je njegovo ministarstvo.

„U septembru krećemo u prve radove i očekujemo da do 2024. godine završimo ceo kompleks sa modernom infrastrukturom i skladištima i vezama sa kopnenim saobraćajnim koridorima“, rekao je Momirović.

Prema njegovim rečima, kada modernizacija luke Prahovo bude završena, ona će imati tri puta veći kapacitet u prijemu robe nego danas.

„Prahovo ima i značajan industrijski kapacitet, a samo u ovom trenutku ima preko hiljadu zaposlenih sa platom između 600 i 650 evra“, kazao je ministar.

On je dodao da je plan Vlade Srbije da Dunav i Savu do 2023. godine poveže sa železničkim i putničkim koridorom 10 i u tim planovima iskoristi veliku podršku Evropske investicione banke.

„Tu pre svega mislim na proširenje luke Prahovo, zatim na rekonstrukciju prevodnice Đerdap 2 i na vađenje potopljene nemačke flote iz Drugog svetskog rata koje blokira vodni saobraćaj u ovom delu Dunava. Ovaj zahtevni projekat vađenja flote će započeti u martu ili aprilu sledeće godine i budno ćemo pratiti njegovu realizaciju“, istakao je Momirović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari