Momirović: Srbija će uskoro infrastrukturu dovesti na nivo zemalja Zapadne Evrope 1Foto: Beta/Ministarstvo građevinarstva,saobraćaja i infrastrukture/Đorđe Krstić

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović danas je izjavio da će Srbija uskoro infrastrukturu dovesti na nivo kakav imaju zemlje Zapadne Evrope.

„Istorijski, civilizacijski i ekonomski Srbija pripada Evropi, a uskoro ćemo i našu infrastrukturu dovesti na nivo kakav imaju zemlje Zapadne Evrope. Naše strateško opredeljenje je pristupanje Evropskoj uniji i mi zaista jako puno radimo na tome da Srbija što pre postane punopravna članica EU“, rekao je Momirović u razgovoru sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuelom Žofreom.

On je istakao da je Srbija zahvalna EU od koje dobija značajnu bespovratnu pomoć u izgradnji komunalne infrastrukture, kanalizacione mreže i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda kao važnih ekoloških projekata.

„Evropska unija je glavni ekonomski partner Srbiji, kao i glavni partner u investicijama u infrastrukturu“, rekao je Momirović.

On je sa Žofreom razgovarao i o železničkom Кoridoru 10, a pre svega o delu od Beograda do Niša, čija će izgradnja uskoro početi, kao i o značajnim bespovratnim sredstvima koje će institucije EU obezbediti za Srbiju.

„Pričali smo o postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda, kanalizacionoj infrastrukturi, kao i ekološkim okolnostima u Srbiji i tome kako mi moramo da sprovedemo naše ekološke projekte za koje dobijamo zaista značajnu bespovratnu pomoć od naših EU partnera“, rekao je Momirović.

Dodao je da je EU opredelila donaciju za izgradnju izuzetno važne saobraćajnice, „Auto-puta mira“ od Niša do Prištine, koja je juče počela.

„Evropska unija za tu deonicu daje bespovratnu pomoć u vrednosti od 40 miliona evra, dok je preko 180 miliona evra obezbedjeno kroz povoljne kredite Evropske investicione banke i Evropske banke za obnovu i razvoj“, podsetio je Žofre.

EU je, kako je rekao, glavni donator i najveći trgovinski partner Srbije i odatle dolazi najviše stranih direktnih investicija u Srbiju, i da je važno da se nastavi radi na boljem povezivanju Srbije sa EU.