Momirović: Tržište elektronske trgovine u Srbiji beleži dvocifren rast 1foto FoNet/MGSI

Tržište elektronske trgovine u Srbiji beleži dvocifren rast, izjavio je danas ministar trgovine Tomislav Momirović i pozvao sve na zajednički rad da se to tržište dodatno unapredi.

Govoreći na centralnom e-komerc događaju u Srbiji „Hot Spot eKomerc avards“, u organizaciji „eKomerc asocijacije Srbije“, Momirović je istakao da je u prethodne tri godine bilo je više promena u digitalnom eko sistemu nego u poslednje tri decenije.

Ministarstvo trgovine će sa relevantnim institucijama, eKomerc asocijacijom Srbije i kompanijama koje se bave elektronskom trgovinom, raditi na suzbijanju sive ekonomije na Internetu i na unapređenju pravnog okvira i tržišta zasnovanog na principima fer konkurencije, jer razvoj elektronske trgovine donosi i određene izazove, posebno u borbi protiv nelegalne trgovine na Internetu, kazao je Momirović, navodi se u saopštenju.

Momirović je dodao da je cilj Ministarstva trgovine da u Srbiji imamo još puno uspešnih poslovnih priča kada je reč o razvoju elektronske trgovine i da je stoga potrebno dodatno podići svest i poverenje potrošača u elektronsku trgovinu, razvijati bezgotovinsko plaćanje i pratiti trendove na tržištu EU, gde nas očekuju značajne promene na polju legislative.

Naveo je da tržišne inspekcije svakodnevno, uz pomoć najmodernijh softvera, vrše pretragu javno dostupnih podataka na Internetu, naročito na društvenim mrežama u cilju suzbijanja nelegalne trgovine, i precizirao da je samo prošle godine identifikovano više od 48.000 oglasnih poruka koje nisu dozvoljene, a da je inspekcija u saradnji sa nosiocima prava intelektualne svojine naložila onlajn platformama uklanjanje oko 80.000 oglasnih poruka kojima se nudila krivotvorena roba.

Kroz neposredni inspekcijski nadzor u cilju suzbijanja sive ekonomije na Interenetu u 2022. godini je, u saradnji sa tužilaštvom i MUP-om, oduzeto više od 800.000 komada različitih proizvoda, nabeo je Momirović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari