Moramo: Tržište se mora obuzdati po pitanju stanovanja, krov nad glavom treba da bude ljudsko pravo 1Foto: Miroslav Dragojević/ Danas

Šef odborničke grupe Ne davimo Beograd – Moramo u Skupštini grada Dobrica Veselinović upozorio je danas da još nisu dobili odgovor koliko Beograd ima stanova u svom vlasništvu, da li se taj broj povećava ili smanjuje, kao i da li postoji krovna politika u toj oblasti.

Naša je procena da grad treba da napravi 100.000 stanova za jednu vrstu socijalnog stanovanja, da se zaštite podstanari, rekao je Veselinović na tribini „Kontrolisanim kirijama protiv stambene krize“.

On je upozorio da stambena kriza nastala u Srbiji zbog rata u Ukrajini ne pogađa samo Beograd, nego i sve druge veće gradove.

Krov nad glavom treba da bude ljudsko pravo i po pitanju stanovanja moramo da obuzdamo tržište. Naša odbornička grupa je dala predlog da Beograd strateški treba da krene u društveno odgovornu stanogradnju, kao i da osnuje stambenu agenciju, naveo je Veselinović.

Poslanica Zeleno-levog kluba u Skupštini Srbije Jelena Jerinić rekla je da se od 14 predloženih zakona koji treba da se nađu na dnevnom redu parlamenta, nijedan ne bavi krizom stanovanja, a da predlozi dva koje su dali izvesno neće proći, neki ih gledaju sa podsmehom.

Mi smo u predlozima definisali kako bi se utvrđivala ta zakupnina, imajući u vidu prosečnu platu u Srbiji, kao i da ljudi koji izdaju stan do 60 kvadratnih metara površine, a nasledili su ga ili dobili na drugi način, budu oslobođeni poreza ako ga izdaju, objasnila je Jerinić.

Ona je naglasila da ne stoje primedbe da ti zakoni ne bi bili sprovedivi, kao i da su protivustavni, jer država ne može da ograniči zakupninu i kao primer navela „zelenašenje“ na kamatama, jer je to krivično delo koje se kažnjava, a država i inače ograničava cene nekih proizvoda, pa bi mogla i zakupnine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari