N1: Poslodavci zaobilaze Zakon o radu 1Foto: Stanislav Milojković

„Svi mi znamo da možemo kod jednog poslodavca, na jednom radnom mestu, da radimo najduže dve godine na određeno vreme i da nakon toga imamo pravo da tražimo preobražaj radnog odnosa na neodređeno vreme. Ali, to u praksi – nije tako“, objasnila je za Infobiz, Ninoslava Vasić iz Leskovca, advokatica koja zastupa radnike u sudskim sporovima.

Prema njenim rečima, radnicima se menjaju ugovori o radu na određeno vreme tako što se prebacuju s jednog radnog mesta na drugo, tako da ni posle dve godine koliko je zakonski maksimum, oni ne dobijaju ugovor o radu na neodređeno.

„Preduslov da bi kod ugovora na određeno došlo do preobražaja na ugovor na neodređeno vreme je da jedna osoba obavlja iste poslove na jednom radnom mestu, kod istog poslodavca, duže od dve godine. Tada ugovor na određeno mora da se preobrazi u ugovor na neodređeno“, navodi Vasić dodajući da poslodavci to izbegavaju tako što radnicima uručuju nove ugovore na određeno vreme radi obavljanja, različitih poslova.

„Primećujem da je sve više i ugovora o privremeno povremenim poslovima. Radnici sa takvim ugovorima nemaju status zaposlenih, angažovani su maksimalno 120 dana za privremene poslove za kojima poslodavac ima potrebe“, navodi gošća Infobiza uz napomenu da se ovaj institut itekako zloupotrebljava i to u lokalnim samoupravama i kod javnih preduzeća.

„Kod njih je u poslednjih desetak godina to mehanizam zloupotrebe od strane vlasti. Oni često radnicima uručuju te ugovore o PPP, pa ih menjaju, radnike prebacuju na drugo radno mesto, drže ih u šaci radi agitovanja za vladajuću stranku i prikupljanja sigurnih glasova. Takvih je lica za teritoriju Leskovca sve više u poslednje vreme“, rekla je Vasić za N1.

Kada je reč o pokretanju sudskog postupka protiv poslodavaca – ovi radnici se plaše da će snositi posledice. Uz to, dodaje, u tom postupku su im potrebni i svedoci, a retko ko se od kolega, kaže – usuđuje da svedoči.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari