N1: Srbija se zadužuje 80 miliona evra za uklanjanje Starog savskog mosta i gradnju novog 1Foto: Aleksandar Roknić

Srbija se za uklanjanje Starog savskog mosta u Beogradu i gradnju novog čeličnog lučnog mosta preko Save zadužuje za gotovo 80 miliona evra, predviđeno je Predlogom zakona o potvrđivanju ugovora o kreditu koji je stigao pred poslanike Skupštine Srbije, piše N1 info.

Ugovor o kreditu do iznosa od 79,9 miliona evra Vlada Srbije sklopila je sa grupacijom BNP Paribas, a kredit je osiguran kod Kineske uvozno izvozne finansijske korporacije.

Kamatna stopa pod kojom se Srbija zadužuje je euribor, plus marža od 1,05 odsto, a ugovor o kreditu sklopljen je, navodi se u predlogu zakona, 30. novembra 2021. godine.

Kako prenosi N1, cena celog posla je 94 miliona evra, a to je iznos koji će biti plaćen izvođaču radova – kompaniji PowerChina International Group Limited iz Pekinga.

„Zajmoprimac će sve iznose pozajmljene u okviru kreditnog aranžmana koristiti za finansiranje do 85 odsto ugovorene cene“, precizira se u zakonu.

Priče o njegovom uklanjanju, pa potom i premeštanju na drugu lokaciju traju otkako se počeo da „niče“ Beograd na vodi.

Scenarija je bilo raznih, navodi N1, od toga da se most seli u park na Ušću, preko konzerviranja mosta u nekoliko delova, pa do pominjanja naselja Borče i Krnjače kao novih odredišta.

Gradska vlast je 2019. čak sprovela i anonimnu anketu u nameri da odluči o sudbini Starog mosta preko Save i po toj anketi građani su izglasali da se Stari savski most „smesti“ u park na Ušću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.