Na crno radi skoro 640.000 ljudi, bez zdravstvenog još 220.000 1Foto: R.D i Pokret 7

U drugom kvartalu 2017. godine zabeležen je najveći broj zaposlenih (2.881.000) i najmanji broj nezaposlenih (384.100) od 2014. naovamo, pokazuje najnovija Anketa o radnoj snazi koju je objavio Republički zavod za statistiku.

Time je stopa zaposlenosti dostigla 48,1 odsto, a stopa nezaposlenosti 11,8 procenata. To znači i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izneo netačan podatak kada je pre dve nedelje izjavio da je nezaposlenost u Srbiji pala na 10,6 odsto.

Anketa o radnoj snazi se sprovodi telefonski i na terenu, postavljanjem pitanja građanima o njihovom radnom angažmanu i primanjima. Kada računa stopu zaposlenosti, anketa ne pravi razliku između prijavljenih radnika i radnika na crno, a kao zaposleno lice računa svakog ko je u nedelju dana koji prethode anketiranju proveo bar sat vremena radeći bilo kakav posao za koji je dobio bilo novac bilo naknadu u naturi.

Kako navode u Zavodu, u poređenju sa prvim tromesečjem ove godine zaposlenost je povećana za 228.800, od čega je 95.000 novozaposlenih lica u formalnom a 133.800 u neformalnom sektoru. U poređenju sa drugim kvartalom 2016, zaposlenost je porasla za 119.400 „i to prvenstveno u formalnom sektoru, u delatnosti prerađivačke industrije“. Neformalna zaposlenost se nije bitno menjala u odnosu na isti period prošle godine.

Više od polovine novih poslova u odnosu na prvi kvartal bilo je u poljoprivrednim delatnostima, što su uglavnom sezonski radnici na njivama i na poslovima branja voća.

„Za razliku od ankete, koja beleži veliki rast zaposlenosti, CROSO (registar koji evidentira „pravu“ zaposlenost, odnosno prijavljene radnike) pokazuje dosta umereniji rast“, navode u Zavodu.

Kako kažu, „zaposlenost je povećana isključivo kod lica sa nižim i srednjim nivoom obrazovanja, dok je broj zaposlenih sa visokim obrazovanjem smanjen“.

„Najnoviji podaci potvrđuju rastući trend nestabilne, niskoproduktivne i nekvalitetne zaposlenosti. Od 228.000 novih poslova u odnosu na prvi kvartal, 122.000 lica je zaposlenje pronašlo u poljoprivrednim delatnostima. Polovinu novozaposlenih čine stariji od 55 godina. Gotovo četvrtina zaposlenosti je u neformalnom sektoru. Broj zaposlenih radnika koji posao obavljaju na određeno vreme, sezonski ili povremeno povećan je za 56.700 u odnosu na prethodni kvartal, tako da sada njihov udeo u ukupnom broju zaposlenih radnika iznosi 22,7 odsto. Pored 637.900 neformalno zaposlenih, još 219.600 formalno zaposlenih ne ostvaruje pravo na zdravstveno osiguranje. Zajedno, oni predstavljaju oko 37 odsto od ukupnog broja zaposlenih“, navode u Zavodu za statistiku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari