Naučno-tehnološki park u Nišu, koji će se prostirati na 11.000 kvadratnih metara i predstavljati investiciju vrednu deset miliona evra, počeće da se gradi ove jeseni.

Novac je obezbedila Evropska investiciona banka, a vlasnici parka biće Ministarstvo prosvete i nauke, Univerzitet i grad Niš, saopšteno je juče iz kabineta gradonačelnika Niša. Prema navodima čelnika grada i Univerziteta, park će biti regionalni istraživački i razvojni centar oko kojeg će se osim naučnika okupljati i domaće i internacionalne kompanije. U njemu će se „raditi projekti, naučna istraživanja i biće obezbeđena sva infrastruktura za podršku pojedincima i preduzećima u oblasti visokih tehnologija“. Za početak, kompanija Telekom bi pored Tehnološkog parka trebalo da izgradi svoj Data centar sa istraživačkom laboratorijom.

Naučno-tehnološki park Niš će se graditi na Gradskom polju pored tehničkih fakulteta, a projekat parka prezentovan je na Univerzitetu ove sedmice. Gradnja parka zvanično se najavljuje od od 2008. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari