Na kanalu će biti moguća plovidba 1

Evropa čisti Begej, sa rumunske i sa srpske strane, a vrednost investicije je 14 miliona evra.

Kako je objavilo preduzeće JP “Vode Vojvodine”, projekat revitalizacije kanala Begej je u institucijama Evropske unije odobren za finansiranje i sada se čeka na potpis rumunskih partnera da bi se započeli radovi.

Radovi će se finansirati iz sredstava EU sa 85 procenata, dok ostalih 15 procenata dolazi iz sopstvenih sredstava, saopštilo je Javno preduzeće “Vode Vojvodine”. Namera je da se na kanalu Begej oživi plovidba, ali isto tako da se obezbede prateći sadržaji uz kanalsku mrežu. Pre svega projekat obuhvata revitalizaciju hidročvorova Klek i Srpski Itebej, obnovu prevodnica, ustava i pratećih objekata.

U planu je i nastavak izgradnje biciklističke staze pored kanala u dužini od 30 kilometara, zatim izgradnja plutajućeg doka na Begeju, nabavka plovnog bagera i plovne ksoačice za održavanje plovnosti kanala. Planirana je i izrada projektne dokumentacije za izmuljenje kanala Begej. U ovom interegionalnom IPA projektu prekogranične saradnje sa Rumunijom, JVP “Vode Vojvodine” učestvuje zajedno sa Pokrajinskim sekretarijatom za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, dok sa rumunske strane učestvuju dva partnera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari