Na Kosovu u budžetu za 2024. godinu najviše sredstava za opštine koje vodi Samoopredeljenje 1foto (BETAPHOTO/ANDRIJA IGIĆ/)

Institut za ekonomska pitanja i istraživanje ekonomskih kretanja na Kosovu (GAP) analizirao je raspodelu budžetskih izdvajanja za 2024. godinu i ocenio da je najviše sredstava dodeljeno opštinama koje vodi vladajuće Samoopredeljenje (PS).

„Slično kao i prošle godine, Vlada je i ove godine izdvojila više sredstava opštinama koje vodi Samoopredeljenje, gde je više od polovine ovog iznosa (59,5 odsto ili 13 miliona evra) usmereno na četiri opštine koje vodi PS (Gnjilane, Kamenica, Podujevo i Štimlje). Ove opštine čine 14,5 odsto površine na Kosovu i 11,6 odsto stanovništva“, navodi se u izveštaju.

Zakonom o finansiranju opština, sredstva se dodeljuju na osnovu površine koje imaju i broja stanovnika u tim opštinama.

Takođe se konstatuje da se Vlada u izradi predloga budžeta za 2024. godinu pokazala opreznijom u planiranju prihoda i rashoda.

Dalje se navodi da je stopa realizacije budžeta izdvojenog za kapitalne investicije ostala niska.

„Od ukupno 859,2 miliona evra planiranih za kapitalne izdatke za 2024. godinu, oko 83 odsto je nastavak prethodnih projekata, a 17 odsto je planirano za nove kapitalne projekte. Učešće budžeta izdvojenog za kapitalne investicije u bruto domaćem proizvodu ima opadajući trend od 2017. godine, a u 2021. i 2022. godini je ostalo nepromenjeno, na nivou od osam odsto“, piše u izveštaju.

Navedeno je i da stopa realizacije budžeta izdvojenog za kapitalne investicije ostaje niska, na nivou od 60 procnata u 2022. godini i na nivou od 35 odsto do septembra 2023. godine.

„Ove godine vrednost novih kapitalnih investicija centralnog nivoa namenjenih konkretnim projektima u opštinama iznosi 21,8 miliona evra“, kaže se u izveštaju GAP-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari