Koliko deset srpskih poslanika košta kosovski parlament? 1Foto: Beta/Armenija Zajmi Bešević

Iako su se od zakletve u novembru pojavili samo jednom, plate deset srpskih poslanika u Skupštini Kosova su ukupno koštale budžet Kosova 125.460 evra, piše Gazeta ekspres.

Nakon što su poslanici Srpske liste u kosovskoj skupštini 7. novembra vratili mandate, kao deo odluke Srba sa severa Kosova da se povuku iz kosovskih institucija zbog početka primene mere o preregistraciji tablica na severu, njih su vrlo brzo u Skupštini Kosova zamenili novi poslanici kako bi se sprečilo da „prazna mesta“ popune neke druge opcije.

Koliko deset srpskih poslanika košta kosovski parlament? 2
Foto: Print screen Gazeta ekspres

Novih devet kandidata Srpske liste i jedan iz stranke GI SPO položili su zakletvu kao poslanici u Skupštini Kosova 17. novembra 2022.

Od kada su položili zakletvu sednicama parlamenta prisustvovali su samo još jednoj sednici 6. aprila 2023. da bi sprečili gubitak mandata, jer prema Ustavu Kosova, izostanak poslanika šest meseci sa sednica u kontinuitetu dovodi do rizika gubljenja mandata.

Od aprila do kraja prolećnog zasedanja, Skupština je održala još 23 sednice, prenosi Gazeta.

Kako dodaje, uprkos izostancima, mesečna plata srpskih poslanika išla je normalno, kao i ostalim poslanicima, a prema podacima Skupštine Kosova, 10 poslanika, za ove mesece, primilo je po više od12.0000 evra ukupne plate.

Deset kandidata za upražnjena mesta predložila je Centralna izborna komisija. Bivšeg poslanika Slavka Simića zamenjuje Milan Kostić, Igora Simića – Zoran Maksimović, Miljanu Nikolić – Olivera Zdravković, Zorana Mojsilovića – Milan Joksimović, Vericu Ćeranić – Ksenija Božović. Poslanika Branislava Nikolića zamenjuje Radoš Mihajlović, Miloša Perovića – Nenad Radenković, Ljubinka Karadžića – Svetislav Jokić, Jasminu Dedić – Biljana Maksić.

Ovih devet poslanika i poslanica je iz Srpske, a deseti je Cvetko Veljković iz Građanske inicijative Sloboda, pravda, opstanak, koji je nasledio mandat Dragane Antonijević.

Kako je pisao Radio Slobodna Evropa, visoki funkcioneri „Srpske liste“, koji su 5. novembra odlučili da istupe iz institucija na severu Kosova, te iz Vlade i Skupštine Kosova, neće ostati bez svojih mesečnih zarada, jer paralelno sa kosovskom, imaju minimum po još jednu platu iz budžeta Srbije. Primanja iz Srbije prijavili su u „izjavama o imovini“ za 2022. kosovskoj Agenciji protiv korupcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari