Koga štite novi poslanici Srpske liste koji su juče položili zakletvu u Skupštini Kosova 1Foto: Printskrin, Tviter - RTK

Zakletva devetoro poslanika Srpske liste označava i njihov definitivni povratak u kosovske institucije, kaže za Danas Nenad Rašić, lider Progresivno demokratske stranke, čiji je član takođe položio zakletvu u kosovskom parlamentu.

„Meni to deluje kao da postoji indicija za neku saradnju i najavu nekog eventualnog dogovora između srpske i kosovske strane, a ne samo njihovo zauzimanje pozicija, kako neki drugi Srbi sa Kosova ne bi došli na njihova mesta i odlučivali u njihovo ime“, dodaje sagovornik Danasa.

Rašić napominje da je od kosovskih skupštinskih službi saznao da su u sredu pozivali sve kandidate Srpske liste da vide hoće li doći na polaganje zakletve, ali da se niko od njih nije odazvao: „Jutros su svi došli zajedno, nenajavljeni i svečano obučeni. Položili su zakletvu i napustili parlament.“

Ključno pitanje je kome ide u prilog sprečavanje parlamentarne krize, a time i pada vlade Aljbina Kurtija.

Nema potrebe za obmanjivanjem javnosti, dodaje Rašić i objašnjava kako su se poslanici SL zakleli da će poštovati kosovski Ustav i zakone.

„Treba jasno reći kome su oni položili zakletvu koja glasi: ‘Ja, član parlamenta Republike Kosovo, zaklinjem se da ću časno i verno ispunjavati svoju dužnost i da ću predstavljati narod sa dostojanstvom i da ću raditi u interesu Kosova i svih građana. Da ću se obavezati na zaštitu i poštovanje ustavnosti i vladavine prava, na zaštitu teritorijalnog integriteta i institucionalnog integriteta Kosova, garanciju sloboda i ljudskih prava u skladu sa zakonima zemlje“, kaže Branimir Stojanović, bivši član SL, koji smatra da je povratak poslanika SL u kosovski parlament nezbiljan i teatralan, ali i da je ta odluka došla sa vrha.

Obrazloženje da su se vratili da ne bi neko drugi zloupotrebio poverenje, ne stoji, jer onda nije trebalo ni da podnose ostavke.

„Teatralnost je nešto što je svima ovde dosadilo“, kaže Stojanović i dodaje da ovo neodgovorno i neozbiljno ponašanje SL mora biti kažnjeno političkom, ili administrativnom odlukom, te da „svi sa radošću iščekuju neke nove izbore na Kosovu“.

U saopštenju Srpske liste navodi se da je devet poslanika „tehnički verifikovalo mandate“ i na taj način ih zadržalo „u sigurnim rukama“: „Današnjom strateškom odlukom je najdirektnije sprečeno da se ostvari plan Aljbina Kurtija i njemu podobnih Srba da se izmene ustav i zakoni kojima se garantuju prava srpskog naroda na KiM.

Namera Kurtija i Rade Trajković, ali i ostalih poput nje, bila je izglasavanje izmena ustava koje bi vodilo ukidanju srpskih opština, otimanju imovine od SPC, ukidanje srpskog jezika, prava na zastupljenost u institucijama itd.“ Dodaje se i da „strateška i politička odluka“ neće ni na koji način zaustaviti proces napuštanja kosovskih institucija na severu KiM kojim se gase sve kosovske institucije na toj teritoriji.

Poslanici sa Srpske liste vratili su se u parlament iz straha da ona ne dođe na njihovo mesto, te da je predsednik Aleksandar Vučić pred njom kapitulirao, uverena je predsednica Evropskog pokreta Srba sa KiM Rada Trajković. „Upravo sam obaveštena da je Srpska lista preuzela novih devet mandata u kosovskoj skupštini da bi sprečila moj ulazak u istu i da bi onemogućila da srpska zajednica na Kosovu konačno dobije prave političke predstavnike“, navela je Trajković na Tviteru.

Prethodni poslanici Srpske liste u kosovskoj skupštini 7. novembra su vratili mandate, kao deo odluke Srba sa severa Kosova da se povuku iz kosovskih institucija zbog početka primene mere o preregistraciji tablica na severu.

U izjavi za Nova.rs ona kroz smeh kaže: „Pa toliko se smejem, evo gledam kako novi poslanici Srpske liste polažu zakletvu pred Aljbinom Kurtijem pognutih glava. Pa čim su čuli da bih ja mogla da uđem u parlament, potrčali su da se vrate, da se to ne desi. Tako sam nokautirala ovog Vučića, on je potpuno poražen. Vučić je jedna obična krpa.“

Tenzije na severu KiM kulminirale su zbog odluke prištinskih vlasti da vozačima koji nisu preregistrovali svoja vozila na RKS tablice, uručuju opomene sve do 21. novembra, kada bi usledilo i novčano kažnjavanje. Policajci srpske nacionalnosti odbili su da uručuju opomene, nakon čega je usledila suspenzija komandanta policijskog regiona Sever Nenada Đurića, nakon čega su usledile ostavke ministara i poslanika, sudija, gradonačelnika četiri opštine na severu i uz poruku – „dosta je bilo“.

Novi poslanici

Deset kandidata za upražnjena mesta predložila je Centralna izborna komisija. Bivšeg poslanika Slavka Simića zamenjuje Milan Kostić, Igora Simića – Zoran Maksimović, Miljanu Nikolić – Olivera Zdravković, Zorana Mojsilovića – Milan Joksimović, Vericu Ćeranić – Ksenija Božović. Poslanika Branislava Nikolića zamenjuje Radoš Mihajlović, Miloša Perovića – Nenad Radenković, Ljubinka Karadžića – Svetislav Jokić, Jasminu Dedić – Biljana Maksić.
Ovih devet poslanika i poslanica je iz Srpske, a deseti je Cvetko Veljković iz Građanske inicijative Sloboda, pravda, opstanak, koji je nasledio mandat Dragane Antonijević.

Bojkot lokalnih izbora

Srpska lista će bojkotovati lokalne izbore na severu Kosova i Metohije koje je ranije najavila Vjosa Osmani.

„Imajući u vidu odluku Prištine o održavanju vanrednih lokalnih izbora na severu Kosova i Metohije, želimo da obavestimo javnost da Srpska lista neće uzeti učešće na ovim izborima, kao ni građani koji podržavaju našu stranku, a kojih je preko 95 odsto na ovim prostorima“, navodi se u saopštenju.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je da vanredni izbori za četiri srpske opštine na severu, bez Srba i srpskog naroda, nemaju nikakvog smisla i kao takvi su osuđeni na propast, saopšteno je iz tog tela Vlade Srbije.

„Jednostranom odlukom o održavanju nekakvih vanrednih izbora i to uoči velike slave Svetog Nikole, vlasti u Prištini nastavljaju da nad Srbima sprovode pravno i institucionalno nasilje, kršeći između ostalog i tačku 11 Briselskog sporazuma“, upozorio je Petković u pisanoj izjavi.
Prema njegovom mišljenju, reč je o novom pokušaju Prištine da okupira sever Kosova, „a sve skrivajući se iza nekakvih izbornih procesa u trenutku kada svojim jednostranim i protivpravnim akcijama Aljbin Kurti, Vjosa Osmani i njihovi posilni dodatno podižu tenzije na terenu“.

 

Skupštinski odbor za KiM: Prekinuti teror

Odbor za Kosovo i Metohiju Narodne skupštine Srbije na sednici koja je bila zatvorena za javnost zaključio je da je aktuelno stanje bezbednosti na Kosovu „izrazito nestabilno i napeto, posebno u kontekstu položaja srpskog i drugih nealbanskih naroda“, saopšteno je.

U saopštenju se navodi da „Odbor snažno osuđuje i zahteva da privremene institucije u Prištini odmah prekinu teror nad srpskim narodom i da se, umesto pretnji, fizičkog nasilja, upotrebe vatrenog oružja i svakojakog pritiska, iskreno posvete rešavanju svih problema na miran način, dijalogom, uz postizanje obostrano prihvatljivih rešenja“.

„Odbor odbacuje sve pokušaje da se srpski narod na Kosovu i Metohiji, posebno na severu, predstavi kao destabilizujući činilac, a njegovi izabrani politički predstavnici kriminalizuju, da bi se na taj način stvorilo opravdanje za primenu sile od strane naoružanih formacija privremenih institucija protiv srpske zajednice“, navodi se u saopštenju.

Na zatvorenoj sednici, koja je održana 16. novembra, Odbor je pozvao UNMIK, KFOR i EULEKS da u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN „obezbede mirno okruženje za život srpskog naroda“, a međunarodnu zajednicu da „energično i hitno zaustavi Prištinu u kontinuiranom sprovođenju nasilja“, a da vlasti u Prištini „bez odlaganja realizuju odredbe potpisanih sporazuma u okviru dijaloga, formiraju Zajednicu srpskih opština i da odustanu od jednostrane odluke o preregistraciji vozila“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari