Rašić ukazuje da zakletva poslanika SL počinje sa "ja, član parlamenta Republike Kosovo", Stojanović kaže "odluka s vrha" 1Foto: Printskrin, Tviter - RTK

„Polaganje zakletve devetoro poslanika Srpske liste označava i njihov definitivni povratak u kosovske institucije“, kaže za Danas Nenad Rašić, lider Progresivno demokratske stranke, čiji je jedan član takođe položio zakletvu u kosovskom parlamentu .

 

„Meni to deluje kao da postoji indicija za neku saradnju i najavu nekog eventualnog dogovora između srpske i kosovske strane, a ne samo njihovo zauzimanje pozicija, kako neki drugi Srbi sa Kosova ne bi došli na njihova mesta i odlučivali u njihovo ime“, dodaje sagovornik Danasa.

Nenad Rašić napominje da je od kosovskih skupštinskih službi saznao da su u toku jučerašnjeg dana pozivali sve kandidate Srpske liste da vide hoće li doći na polaganje zakletve, ali da se niko od njih nije odazvao.

 

„Jutros su svi došli zajedno, nenajavljeni i svečano obučeni. Položili su zakletvu i napustili parlament“, kaže Rašić i dodaje da nema potrebe za obanjivanjem srpske javnosti.

Poslanici Srpske liste danas su se zakleli da će poštovati kosovski Ustav i zakone.

Rašić ukazuje da zakletva poslanika SL počinje sa "ja, član parlamenta Republike Kosovo", Stojanović kaže "odluka s vrha" 2
Foto: Medija centar

„Treba jasno reći kome su oni položili zakletvu koja glasi: Ja, član parlamenta Republike Kosovo, zaklinjem se da ću časno i verno ispunjavati svoju dužnost i da ću predstavljati narod sa dostojanstvom i da ću raditi u interesu Kosova i svih građana. Da ću se obavezati na zaštitu i poštovanje ustavnosti i vladavine prava, na zaštitu teritorijalnog integriteta i institucionalnog integriteta Kosova, garanciju sloboda i ljudskih prava u skladu sa zakonima zemlje“, dodaje naš sagovornik.

Rašić ukazuje da zakletva poslanika SL počinje sa "ja, član parlamenta Republike Kosovo", Stojanović kaže "odluka s vrha" 3
Branimir_Stojanovic Foto N1

I Branimir Stojanović, bivši član Spske liste, smatra da je povratak poslanika SL u kosovski parlament nezbiljan i teatralan, ali i da je ta odluka došla sa vrha.

„Njihovo obrazloženje da su se vratli da ne bi neko drugi zlupotrebio poverenje, ne stoji, jer onda nije trebalo ni da podnose ostavke. Teataralnos je nešto što je svima ovde dosadilo“, kaže Stojanović i dodaje da ovo neodgovorno i neozbiljno ponašanje SL mora biti kažnjeno političkom, ili administrativnom odlukom i svi sa radošću iščekuju neke nove izbore na Kosovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari