Objavljena preliminarna lista za sufinansiranje mera energetske sanacije u Majdanpeku 1Majdanpek Foto: J.B.K.

Javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava za energetsku sanaciju stambenih zgrada, stanova i porodičnih kuća na teritoriji opštine Majdanpek, nakon tri produženja, objavljivanjem preliminarne rang liste 117 krajnjih korisnika, praktično je priveden kraju.

Početkom iduće nedelje ističe rok za prigovore, utvrđuje se konačna lista, a nakon potvrđivanja odluke o dodeli sredstava, sledi i potpisivanje trojnih ugovora između izvođača, opštine i korisnika, a potom i realizacija.

Za mere energetske sanacije opština Majdanpek zajedno sa Ministarstvom rudarstva i energetike u ovoj godini opredelila je 20 miliona dinara. Osam miliona je namenjeno subvencijama za termoizolaciju krovova stambenih zgrada, a 12 za zamenu spoljne stolarije.

Stambene zajednice, koje su mogle da konkurišu za bespovratna sredstva za termoizolaciju krovova nisu se odazvale javnom pozivu, a za subvencionisanu zamenu spoljne stolarije nadležnoj opštinskoj komisiji stiglo je 120 prijava.

„Administrativno ispravno je 117 prijava koliko ih je na preliminarnoj rang listi. Najviše prijava stiglo je iz Majdanpeka, a ima pojedinačnih slučajeva iz Donjeg Milanovca i seoskih naselja majdanpečke opštine. Prema našim preliminarnim procenama, ukupna investicija je skoro 19 miliona dinara, pri čemu će učešće lokalne samouprave i Ministarstva rudarstva i energetike biti blizu devet miliona dinara, a ostatak će snositi građani“, rekla je pomoćnica predsednika opštine Majdanpek Mirjana Cakić Mladenović,

Vrednost prijava se kretala od 30 do 300 hiljada dinara, kazala je ona i dodala kao pretpostavku za izostanak prijava stambenih zajednica to što je za ovu meru bio prijavljen i izabran samo jedan izvođač, za razliku od zamene spoljne stolarije gde su građani mogli da traže predračune od šest izabranih privrednih subjekata.

Oni koji imaju prigovore na preliminarnu rang listu mogu ih podneti do narednog ponedeljka, da bi  potom nadležna komisija sačinila konačnu rang listu i uputila je Opštinskom veću na razmatranje i davanje saglasnosti.

Pomoćnica predsednika opštine još kaže da će to vreme iskoristiti da od izvođača dobiju neku vrstu dinamičkog plana, odnosno vreme za koje mogu da završe zamenu stolarije u domaćinstvima koja će za te namene dobiti bespovratna sredstva.

Domaćinstva kojima su za zamenu spoljne stolarije odobrene subvencije polovinu investicije, odnosno svje učešće, platiće pre početka radova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari