Na Produktnoj berzi u Novom Sadu raste cena soje, kilogram od 82 do 83 dinara 1Foto: Shutterstock/vlalukinv

Soja se na Produktnoj berzi u Novom Sadu protekle nedelje prodavala po ceni od 82 do 83 dinara po kilogramu, što je za oko jedan odsto skuplje nego nedelju dana ranije, saopštila je danas ta berza.

Sklopljen je i prvi kupoprodajni ugovor za kukuruz novog roda po ceni od od 34 dinara za kilogram, bez poreza na dodatu vrednost (PDV), a sa tim porezom koštao je 37,40 dinara, uz primesu od dva odsto. Po toj ceni je zaključn je i ugovor za odloženo plaćanje starog roda kukuruza.

Pšenica je pojeftinila u odnosu na prethodnu nedelju, a promet je bio značajno smanjen u odnosu na prethodnih nedelju. Pšenicom se trgovalo po prosečnoj ceni od 35,87 dinara, a sa PDV-om po 39,45 dinara.

Povećano je interesovanje za suncokret, tona se prodavala po ceni od 555 do 560 evra, što je nešto više od 65 dinara po kilogramu, a manje količine su ponuđene po 580 evra sa isporukom uljari.

Rusko mineralno đubrivo MAP 12:52, sa sadržajem azota i fosfora za jesenju prihranu u pakovanju od 600 kilograma koštalo je 140,68 dinara po kilogramu, bez PDV-a.

Protekle nedelje obim prometa na berzi je bio smanjen za skoro 60 odsto, a finansijski je bio manji za 54 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari