Aleksandar Vučić, prvi potpredsednik vlade i predsednik Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, potvrdio je juče novinarima u Moskvi da se narednih dana mogu očekivati nova hapšenja u slučaju Agrobanke i da je reč o „krupnim imenima“.

Danas je o tome pisao prethodnih dana, na osnovu saznanja da je posle sednice Biroa, u ponedeljak, policija intenzivirala saslušanja građana koji su povezani sa tim slučajem, a da nije bilo privođenja jer su se oni, uglavnom dobrovoljno odazivali pozivu na informativni razgovor. Nismo mogli da dobijemo potvrdu da su mnogima od njih oduzeti pasoši, ali smo zaključili da je reč o značajnijim političarima ili biznismenima, na osnovu „muka“ koji je zavladao od ponedeljka, posle sednice Biroa, kada ni od jednog od visokih funkcionera koji su prisustvovali, uključujući i Vučića, nije mogla da se dobije izjava.

Izgleda, međutim, da je ta prva faza već privedena kraju, jer je Vučić novinarima u Moskvi, gde je u dvodnevnoj poseti, odgovorio da „već narednih dana mogu da očekuju nova hapšenja zbog malverzacija u Agrobanci“ kao i da će „među njima biti krupnih imena“, ali nije precizirao o kome je reč.

Kako prenose agencije, Vučić je naveo da je pokrenuta inicijativa za sprovođenje istrage u mnogim slučajevima, jer u prethodnom periodu, „kao da nisu postojale sistemske mere za borbu protiv korupcije“. On je ponovio stav da zakon mora da se poštuje i „oni koji su učestvovali u protivpravnim delatnostima, u pljačkanju državne imovine, moraju da odgovaraju“. Vučić je ranije najavio da će odmah posle obrade slučaja Agrobanke, koji je prioritet jer pokazuje model po kome je razorena država, doći na red sporne privatizacije i primeri visoke korupcije koji se nalaze na spisku Evropske unije.

Vlada će rešiti problem ruskih investitora

Tokom dvodnevne posete Rusiji, ministar odbrane Aleksandar Vučić razgovarao je sa potpredsednikom ruske vlade zaduženim za pitanja odbrane Dmitrijem Rogozinom, između ostalog, i o ruskim investicijama u Srbiju. Obećao je da će vlada otkloniti prepreke na koje investitori nailaze kao i da će im pomoći da ostvare svoja prava ukoliko su im u Srbiji uskraćena, kao što je primer sa ruskom kompanijom ZAAB, koja je kupila 25 odsto akcija Vode „Vrnjci“ ali tvrdi da joj većinski vlasnik ne dozvoljava da uđe u upravni odbor, niti ima pristup dokumentaciji, iako na to ima zakonsko pravo. Prema saopštenju koje je izdato posle posete Vučića, sa ruskim partnerima su dogovoreni novi poslovni aranžmani od kojih će najveći biti realizovani u namenskoj industriji Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari