Na sajmu zapošljavanja u Zaječaru 20 poslodavaca ponudilo 120 radnih mesta 1Sajam Zapošljavanja Foto: Glas Zaječara

U Zaječaru je održan sajam zapošljavanje gde se predstavilo 20 poslodavaca. Na sajmu je ponuđeno 120 radnih mesta, a najveća potražnja je za kuvarima, konobarima, šankerima, zatim nekvalifikovanim radnicima.

Prošle godine, kako prenosi Glas Zaječara, bilo je 27 poslodavaca i više od 200 radnih mesta.

„Današnjem sajmu zapošljavanja odazvalo se dvadeset poslodavaca sa 122 radna mesta. Od novih poslodavaca tu je „Don Don“ koji je tražio radnike u pekarskoj industriji, radnike u proizvodnji  i imali smo „Radivan“ koji je tražio šivače, oni su standardno poslodavci koji se svake godine prijavljuju. Najveća je potražnja za kuvarima, konobarima, šankerima, zatim nekvalifikovanim radnicima – omladinska zadruga standardno traži nekvalifikovane radnike, zatim električari. Što se tiče visoke stručne spreme traže se elektroinžinjeri, inžinjeri za informacione tehnologije“, kazala je Svetlana Mihajlović iz NSZ-a.

Za razliku od prošle godine ove godine je na sajmu bilo manje poslodavaca, samim tim i manje radnih mesta.

„Prošle godine smo imali 27 poslodavaca, oko 200 i nešto je bilo radnih mesta, međutim, moram da naglasim da smo prošle godine imali i javne radove, tako da je samim tim i broj poslodavaca bio veći, jer su se javljali poslodavci koji su organizovali javne radove. Ove godine zna se da Zaječar nije mogao da organizuje javne radove, obzirom da spada u kategoriju razvijenih opština, tako da smo mogli samo da orgaizujemo samo javne radove za lica sa invaliditetom, što je odrađeno“, istakla je Mihajlović.

Ona je najavila da će krajem novembra biti održan sajam zapošljavanja u Knjaževcu.

„Održaćemo još jedan sajam u Knjaževcu, krajem novembra, malo smo prolongirali očekujući neke nove momente. Imamo inforamcije da će biti nekih novih investicionih ulaganja, tako da se iskreno nadamo da ćemo taj sajam zapošljavanja organizovati tako da imamo i veći broj radnih mesta, za različite profile, u Zaječaru je ovako kako je“. – zaključila je ona.

Interesovanje Zaječaraca je bilo manje nego prošlih godina, kazala je Svetlana.

„Samim tim što imamo i manji broj nezaposlenih, u septembru  prošle godine Zaječar je imao 10.500 nezaposlenih, tu podrazumevam četiri opštine, ove godine imamo 9.500 nezaposleih. Prošle godine Zaječar je imao 5500 nezaposlenih, sada ima oko 4800 nezaposlenih. Odliv može da znači da je došlo do zaposlenja, da su se sami odjavili, može da  znači i da im je prestala evidencija zato što se nisu javljali, kazala je Svetlana Mihajlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.