Nafta tipa “brent” na leto dostiže 140 dolara po barelu 1Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

Kompanija Goldman saks je izmenila svoju ciljanu prognozu za cenu nafte tipa “brent” na 140 dolara po barelu umesto 125 dolara po barelu, koju bi “crno zlato” trebalo da dostigne u julu.

Kako prenosi magazin “Nedelja” Nacionalnog naftnog komiteta Srbije u toj kompaniji očekuju da bi tu cenu “brent” trebalo da u proseku održava u narednih 12 meseci počevši od sledećeg meseca tekuće godine. Prema procenama Goldmana saksa globalno tržište nafte ostaje u strukturnom deficitu i trebaće mu mnogo veće cene da bi povratilo svoju ravnotežu.

Koliko se ovaj strukturni deficit čini ozbiljnim, postalo je jasno nakon što su posle odluke OPEK + da svoju mesečnu proizvodnju poveća za 200.000 barela na dan, cene nafte porasle, umesto da padaju.

Jedan od razloga za takvu reakciju tržišta bila je činjenica da svega nekoliko članica OPEK-a zapravo ima slobodne kapacitete da poveća proizvodnju za više nego što trenutno crpe, dok preostale jedva uspevaju da dostignu svoje trenutne kvote, a kamoli da ih povećaju. Drugi je taj da je potražnja zaista i dalje velika uprkos porastu cena, što sugeriše, da cene moraju ići na više kako bi mogle adekvatno da utiču na potražnju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari