Najavljeno ukidanje zabrane zapošljavanja u javnom sektoru Srbije 1Foto: FoNet/ Vlada Slobodan Miljevic

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da će na kraju ove godine predložiti potpuno ukidanje zabrane zapošljavanja u javnom sektoru, ali će zadržati vladinu komisiju kako ne bi došlo do prekomernog zapošljavanja.

Na sednici Skupštine Srbije o poslaničkim pitanjima, premijerka je odgovarajući poslaniku Stranke pravde i pomirenja Muameru Zukoriliću ona je istakla da zabrana zapošljavanja nije ni do sada ugrožavala nivo usluge građanima, te da je samo u zdravstvu 4000 ljudi zaposleno prošle godine, a ove i više od toga.

Brnabić je istakla da vlada nije dozvoljavala zapošljavanje u administraciji, a da je najveći problem u socijalnoj zaštiti gde treba zaposliti 790 ljudi.

I ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da je zabrana zapošljavanja u prosveti bilo greška, jer su nastavnici neopravdano svrstani u administraciju.

„Tu imamo 20 hiljada mladih žena koje ne mogu da se bave roditeljstvom iz straha da će izgubiti stalno zaposlenje i mislim da ćemo imati pravi „bebi bum“ kad to ukinemo“ istakao je ministar.

Na pitanje Zukorlića o zdravstvenim i socijalnim pravima učenika koji pohađaju verske škole, Šarčević je rekao da bi bilo dobro da se verske škole, uz očuvanje autonomije, priključe celokupnom školskom sistemu kako bi ih sistem „prepoznao“ i kako bi učenici mogli da izađu na tržište rada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari