Najavom da gradnja Nacionalnog stadiona počinje na Praznik rada, Vučić ismeva radničku klasu 1Foto: BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV

Najava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će izgradnja Nacionalnog stadiona početi 1. maja predstavlja promociju neracionalnog projekta koji samo stvara štetu, a tvrdnja da će radovi startovati na Praznik rada je neprimerno ruganje tradiciji i socijalnoj borbi radničke klase, smatraju sindikalci i ekonomski eksperti.

Podsećanja radi, u svom obraćanju javnosti u petak 2. februara,Vućič je izjavio da će izgradnja Nacionalnog stadiona u Surčinu početi 1. maja tekuće godine.

Procenjuje se da će gradnja stadiona, koji bi trebalo da bude završen do 2027. godine, koštati 900 miliona evra, ali stručna javnost je stava da će cena ipak biti znatno veća.

Predsednik Udruženih sindikata Srbije “Sloga” Željko Veselinović kaže za Danas da je izgradnja Nacionalnog stadiona besmislen projekat, te da ne postoji nijedan racionalan niti opravdan razlog za njegovu realizaciju.

– Naprotiv, reč je o investiciji koja će predstavljati rasipanje novca i za kojom jednostavno ne postoji potreba. Interesovanje publike za domaći fudbal, što zbog skromnih rezultata što zbog korupcije i infiltriranja kadrova vladajućih partija kako u rukovodstva klubova tako i u nacionalni savez, je dugi niz godina veoma malo. LJubitelji fudbala su spremni da kod kuće na televiziji gledaju utakmice stranih liga u kojima se igra kvalitetan fudbal ali ne i da prate domaće prvenstvo. Sve to se reflektuje i na reprezentaciju koja takođe ne postiže očekivane rezultate pa je i poseta na utakmicama koje ona igra kao domaćin niska. U takvoj situaciji graditi preskup stadion na kome će nacionalna selekcija odigrati svega nekoliko utakmica je nešto što je potpuno neisplativo i neodgovorno. U ovom trenutku se govori da će izgradnja Nacionalnog stadiona koštati oko 900 miliona evra. Međutim, s obzirom na to da se ranije tvrdilo da će cifra potrebna za sprovođenje tog projekta biti niža a onda da su se procene koliko će državu ta investicija koštati povećale uveren sam da će izgradnja stadiona u Surčinu na kraju koštati više od milijardu evra. Reč je o ogromnoj sumi novca koja bi mogla biti upotrebljena za prioritetne stvari a u Srbiji su to ulaganje u otvaranje novih radnih mesta i subvencije domaćoj privredi – navodi naš sagovornik.

Prema njegovim rečima potpuno je iracionalno da je početak izgradnje Nacionalnog stadiona najavljen za 1. maj, Međunarodni praznik rada koji je inače neradan.

– Tog dana radnici širom sveta tradicionalno protestuju tražeći veća prava ili se odmaraju uz druženje sa porodicom i prijateljima. Prvog maja se obeležavaju tekovine koje je radnička klasa kroz istoriju ostvarila u borbi za svoju egzistenciju. Stoga je potpuno neprikladno da baš na taj dan počne izgradnja Nacionalnog stadona. Apsolutno se ne gubi ništa ako početak radova startuje koji dan nakon završetka proslave Praznika dana. Ako se zna da predsednik Srbije insistira na tome da nedelja mora da ostane radni dan za trgovce kao i da nije ljubitelj borbe radnika za poboljšanje svog socijalnog položaja nije nemoguće da Vučić možda razmišlja čak i o tiome da ukine 1.maj kao neradni praznik – naglašava Veselinović.

Najavom da gradnja Nacionalnog stadiona počinje na Praznik rada, Vučić ismeva radničku klasu 2
Foto: Promo

Ekonomski analitičar Branko Pavlović pak smatra da predsednik Aleksandar Vučić svojom izjavom o datumu početka radova na izgradnji Nacionalnog stadiona želi da pošalje poruku da se u Srbiji radi i gradi i u danima u kojima tako nešto nije uobičajeno.

– Naravno da je reč o potpuno demagoškom potezu i svojevrsnom rijalitiju aktuelnih vlasti.Treba podsetiti da je izgradnja Nacionalnog stadiona samo jedan od projekata iz programa “Skok u budućnost” koji podrazumeva enormno zaduživanje i guranje zemlje u bankrot. Jasno je da su svi ti projekti, pa tako i ovaj vezan za izgradnju Nacionalnog stadiona, potpuno neodrživi i samim tim pogubni. Nikada nije urađena analiza koja bi potvrdila opravdanost takvih investicija a takođe aranžmani o sprovođenju tih projekata su postignuti direktnom pogodbom. Cene koje su dogovorene za realizaciju posla su enormno visoke i da bi se ta sredstva obezbedila nužna su nova zaduživanja koja podrazumevaju izuzetno skupe kredite. Sve to je neprihvatljivo i rđavo i naravno važi i za izgradnju Nacionalnog stadiona čija će cena sigurno umesto najavljenih 900 miliona evra na kraju dostići oko 1,5 milijardi evra – zaključuje naš sagovornik.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari