aleksandar vučićfoto (BETAPHOTO/EMIL VAS)

Proces izgradnje šipova za „EXPO 2027“  počeo je 30. januara ove godine, a izgradnja nacionalnog stadiona počeće 1. maja, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u današnjem obraćanju javnosti.

Izgradnja šipova za „EXPO 2027“ počela je pre dva dana, odnosno 30. januara, rekao je Vučić.

„Ona se sastoji se iz nekoliko koraka – priprema radnih platoa, izrada bušenih šipova i izgradnja naglavnih i veznih greda, na koje će se kasnije spajati stubovi hala“, objasnio je Vučić.

On je naglasio i da 1. maja počinje izgradnja Nacionalnog stadiona.

Vučić se pohvalio i nivoom direktnih stranih investicija.

„Nivo stranih direktnih investicija za celu prethodnu godinu je rekordan u istoriji Srbije i to je četiri milijarde i 522 miliona evra, a i prve dve nedelje u januaru su krenule dobro sa 118 miliona evra. Uvek u januaru ide najsporije, a najbrže u oktrobru i novembru“, rekao je on.

Vučić je najavio i da se kreće sa isplatom jednokratne novčane pomoći u iznosu od 25.000 dinara za lica koja imaju retke bolesti, kao i dodela vaučera za kupovinu lekova i medicinskih sredstava u iznosu od 35.000 dinara i dodela vaučera za rehabilitaciju i rekreaciju u iznosu od 50.000 dinara.

„To je gotovo 1.000 evra u vrednosti za lica koja boluju od retkih bolesti“, naglasio je on.

Kako je dodao, donet je i plan o ulaganju gotovo 400 miliona evra za medicinske aparate, koji će u naredne dve i po godine biti dostavljeni širom Srbije.

Tu će biti skeneri, mamografi, radioterapija i radiodijagnostika, magnetne rezonance…

On je zamolio Vladu Srbije da razmotri povećanje plata rudarima iz Resavice, da dobiju povanje od 10 odsto.

Vučić se osvrnuo i na agendu rasta koju Srbija pregovara sa  Evropskom unijom (EU), i naglasio da je Srbija tu kandidovala mnogo važnih projekata i tražila gotovo milijardu evra.

„Nije realno da dobijemo milijardu, ali da dobijemo i 700 ili 800 miliona, to je za nas veliki novac. Mi u ovom trenutku imamo više od četiri milijarde evra na računu, nemamo potrebu za dodatnim novcem. Spremali smo se, ekonomskih teškoća nema, javni dug stagnira, ne raste. Promenjene su pozicije. Srbija ne dozvoljava da se pređe 60 odsto, a većina zemlja EU ne dozvoljava da se pređe nivo od 100 odsto javnog duga u odnosu na BDP, tako da smo bolji od 90 odsto zemlja EU po tom pitanju“, naveo je on.

Važno je da dostignemo jedinstveno tržište Zapadnog Balkana, poručio je Vučić.

„Tu postoje problemi za nas, posebno što se tiče subvencionisanja stranih kompanija koje dolaze u našu zemlju, ali i domaćih kompanija. To je mimo nekih pravila EU i oni bi tražili da se do 2027. godine toga odreknemo, ali mi pokušavamo da proširimo taj period, jer smo time do sada postizali ogromne uspehe i uspeli da dovedemo brojne investitore koji su zaslužni za činjenicu da danas imamo 560.000 više formalno zaposlenih nego što je bilo 2011. ili 2012. godine“, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari