mikročipFoto: EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO

Britanska kompanija ARM, jedan od najvećih dizajnera mikročipova na svetu, izašla je na berzu na spektakularan način. U inicijalnoj javnoj ponudi jedna akcija je dostigla vrednost od 51 dolara, a cela kompanija je vrednovana na 54 milijarde dolara. ARM koji snabdeva tehnologijom, između ostalih Epl i Nvidiju, listiraće 95,5 miliona depozitarnih akcija na američkoj berzi […]

Britanska kompanija ARM, jedan od najvećih dizajnera mikročipova na svetu, izašla je na berzu na spektakularan način.

U inicijalnoj javnoj ponudi jedna akcija je dostigla vrednost od 51 dolara, a cela kompanija je vrednovana na 54 milijarde dolara.

ARM koji snabdeva tehnologijom, između ostalih Epl i Nvidiju, listiraće 95,5 miliona depozitarnih akcija na američkoj berzi Nasdak, a vlasnik ARM-a japanska investiciona banka Softbank će zadržati kontrolu nad 90 odsto akcija.

Pre samo godinu dana Softbank je želeo da proda ARM za 40 milijardi dolara, ali je odustao od prodaje zbog zamerki tela za zaštitu konkuencije.

Nakon IPO, Softbank je prikupio skoro pet milijardi dolara. Kao kupci akcija su se upisale najveće tehnološke kopanije poput AMD, Intela, Epla, Samsunga i Alfabeta, vlasnika Gugla.

Prihodi ARM-a u fiskalnoj godini koja je završena krajem marta iznosili su 2,68 milijardi dolara, a neto prihod, odnosno profit je pao za 22 odsto na 524 miliona dolara.

Sa 54 milijarde dolara kompanija je vrednovana na 104 prošlogodišnja profita.

Na tržištu čipova samo je NVIDIA vrednovana više, čak 108 godišnjih profita.

Tehnologija ARM-a se koristi u procesorima 99 odsto mobilnih telefona proizvedenim u svetu. Iako prodaja mobilnih telefona u svetu opada, na talasu razvoja veštačke inteligencije, očekuje se da svtsko tržište dizajna čipova dostigne 250 milijardi dolara do 2025. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari