Najveći istraživači nafte u prošloj godini BP i Rosnjeft 1Foto: EPA-EFE/ MARTIN DIVISEK

BP i Rosnjeft su jedine kompanije koje su prošle godine istraživanjem otkrile više od milijardu neto barela ekvivalenta nafte (Bboe), prenosi magazin “Nedelja”, Nacionalnog naftnog komiteta Srbije.

Prema podacima kompanije Westwood Global, ExxonMobil, TotalEnergies i malezijski Petronas bili su najaktivniji istraživači prošle godine, pri čemu je prvi bio uključen u 13 bušotina, a druga dva u devet. Međutim, u 2021. godini zabeležen je najmanji otkriveni resurs izvan Rusije od 2008. godine. Ukupno 72 kompanije učestvovale su u 74 bušotine takozvanog visokog efekta. Respol i Eni, ispali su sa liste najaktivnijih istraživača, učestvujući u po tri, navodi Westwood.

Bušenja visokog efekta otkrila su resurse od samo 6,6 Bboe 2021. godine, što je pad u odnosu na 19 milijardi u prethodnoj godini. Ovim je dominirao mali broj velikih otkrića u Rusiji, u iznosu od 48 odsto. Najveće otkriće u prošloj godini bilo je Ziničev na kopnu, sa 2,3 Bboe, u partnerstvu Rosnjefta i BP-a.

U  tekućoj godini, Westwood predviđa da će žarišta za bušenje uglavnom biti u Južnoj Americi, posebno u basenu Surinam-Gvajana u moru koje pripada Brazilu, zajedno s Meksičkim zalivom i nekim ključnim bušotinama u istočnoj Kanadi. Očekuje se da će severozapadna Evropa registrovati oko 10 bušotina sa velikim efektom tokom godine, slično kao 2020., ali znatno manje nego 2019. kada ih je bilo 27.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari