Najveći kapital stigao iz SAD 1

Od oko 27 milijardi evra stranih investicija, koliko je od 2001. godine, kroz privatizaciju, braunfild i grinfild investicije, kao i druge vidove ulaganja, ušlo u Srbiju, na jug i istok zemlje plasirano je samo 1,7 milijardi evra, odnosno 13,6 odsto ukupnog iznosa.

Najveći broj pojedinačnih investicija u ovaj, najsiromašniji deo Srbije, realizovala je Nemačka, dok je najveći kapital stigao iz SAD, zahvaljujući privatizaciji duvanske industrije u Nišu, pokazuju podaci Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED). Prema NALED-ovoj bazi podataka o najvećim stranim investicijama u Srbiji, na jug i istok zemlje u poslednjih 15 godina ušle su 53 investicije, u ukupnoj vrednosti od 1.744.619.000 evra. Najviše kapitala, odnosno 783 miliona evra, uložila su dva američka investitora, od kojih je jedan kompanija Filip Moris, koja je kupila DIN. Slede francuski investitori, koji su plasirali 371 milion evra, najviše u pirotski Tigar. Nemačka ima 12 pojedinačnih investicija, ali je treća po ukupnom uloženom kapitalu, koji iznosi 225,6 miliona evra. Slede investitori iz Velike Britanije, koji su uložili 208,75 miliona evra – jedan od njih je kompanija Britiš ameriken tabako, koja je kupila Duvansku industriju Vranje. Iz Italije je stiglo osam investicija u vrednosti od 64,2 miliona evra.

Već nekoliko godina unazad u investicijama prednjače ulagači sa Dalekog Istoka. U prilog tome govori podatak da su južnokorejska Jura i hongkonški DŽonson elektrik u fabrike u Nišu i Leskovcu uložili ukupno oko 59 miliona evra. Zanimljivo je da je Rusija u prethodnih 15 godina realizovala samo jednu investiciju u ovom delu Srbije, u iznosu od 3,5 miliona evra.

U južnu i istočnu Srbiju investirale su i kompanije iz Hrvatske, Grčke, Islanda, Slovenije, Španije, Danske, Asustrije, Turske, Makedonije, Rumunije i Poljske. Najviše pojedinačnih investicija (16) registrovano je u automobilskoj industriji, u elektronski i elektrotehnički sektor stiglo je devet, a u tekstilnu industriju – osam investicija. Najveći kapital, ukupno 933 miliona evra, ušao je, kroz privatizaciju fabrika u Nišu i Vranju, u duvansku industriju. Investitori su još ulagali u farmaceutsku, drvnu, poljoprivredno-prehrambenu, hemijsku, građevinsku i kožnu industriju, informatičko-tekstilnu oblast, kao i energetiku, transport, reciklažu i zaštitu životne sredine.

Filip Moris najveći investitor u Nišu

U Nišu je najviše kapitala uložio američki Filip Moris (733 miliona evra). Daleko iza Amerikanaca su italijanski Beneton (43 miliona evra), južnokorejska Jura i Jura Šinvon (ukupno 26 miliona evra). Slede jedna kompanija sa hrvatskim kapitalom koja je u farmeceutsku oblast investirala 11 miliona evra, dve kompanije sa nemačkim kapitalom (7,12 milion) i jedna francuska kompanija koja je uložila pet miliona evra. Iz Rusije je stiglo 3,5 miliona evra, iz Rumunije – 1,2 miliona, iz Danske – 500.000 a iz Makedonije – 300.000 evra.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

4 reagovanja na “Najveći kapital stigao iz SAD”

  1. Kako to da propala Amerika, najveci neprijatelj Srbije ulozi najvise.Nema logike.Neko ocito laze.Ili Vlada, kaja kaze da je Amerika rusi ili podaci nisu tacni.Molim, kolika su ulaganja bratske Rusije, ako ih ima.

  2. "Zaboravili ste da napišete kolike su ruske investicije u Srbiji." 3 polovna akumulatora za MIG, minus NIS.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.