Najveći rast u regionu još od globalne krize 1Foto: EPA/ MATTIA_SEDDA

Zemlje Centralne i istočne Evrope doživljavaju najbrži privredni rast još od vremena globalne krize, a ovako sveobuhvatna ekspanzija nije viđena još od 80-ih godina prošlog veka, pokazuje analiza Unikredit grupe, predstavljena juče u Jordanu na marginama godišnje konferencije EBRD-a.

U regionu CIE, kojem pripada i Srbija, rast će se ove godine zadržati na 2,8 odsto. U 2017. rast je bio još robusniji – 3,7 odsto u proseku, a ako se isključe Rusija i Turska, čak 4,6 procenata.

„Globalno, 2018. godina će biti deveta uzastopna godina rasta višeg od 3,5 odsto ili jednakog tome na svetskom nivou. Takav rast nije zabeležen od šezdesetih godina prošlog veka. Trenutna ekspanzija u Sjedinjenim Američkim Državama, koja traje već devet godina, druga je po dužini u istoriji (nakon ekspanzije posle 1991. godine). Evrozona istovremeno beleži snažan i sveobuhvatan ekonomski rast u svim državamaa. U brojnim zemljama, uključujući Mađarsku, Bugarsku, Rumuniju, Sloveniju, Tursku i Slovačku, prosečni rast će iznositi četiri odsto“, navode u Unikreditu.

U ovoj banci očekuju da će kreditiranje u CIE, naročito bez Rusije i Turske, ostati stabilno, uz rast od blizu pet odsto do 2019. godine.

Najveći rast kreditiranja u 2017. godini zabeležen je u Turskoj (20,7 odsto), Slovačkoj (9,9 odsto), Bosni i Hercegovini (6,5 odsto) i Češkoj (5,7 odsto). „Očekujemo da će se rast kreditiranja u ovim državama ublažiti, dok će se u državama koje su u 2017. zaostajale, poput Hrvatske i Srbije, taj rast ubrzati“, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari