Najveći rast zaposlenih u EU među pomoćnicima u pripremanju hrane, pad u poljoprivredi 1Photo: Pixabay/ mwitt1337

Najveći rast broja zaposlenih u EU, između prvog kvartala ove i prošle godine, bio je među pomoćnicima u pripremanju hrane, sa rastom od 25,1 odsto, objavio je danas Eurostat.

Početkom prošle godine pripremom hrane bavilo se 1,1 milion ljudi, da bi u prvom kvartalu to bilo 1,4 miliona ljudi.

Drugi najveći rast od 15,6 odsto bio je u grupi radnika za lične usluge, koja se odnosi na putnike, konduktere, vodiče, kuvare, konobare i barmene, frizere, kozmetičare i nadzornike u zgradarstvu i domaćinstvu. Njih je u prvom kvartalu ove godine bilo 7,6 miliona.

Profesionalci u oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija su na trećem mestu, sa povećanjem od 9,6 odsto, dok je najveći pad broj zaposlenih u poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu od 12,6 odsto.

Eurostat navodi da je stopa zaposlenosti među stanovništvom EU od 20 do 64 godine bila je u prvom kvartalu ove godine 74,5 odsto, za 0,5 odsto više u poređenju sa četvrtim kvartalom prošle godine.

Promene u stopi zaposlenosti između četvrtog kvartala 2021. i prvog kvartala 2022. varirale su u zemljama članicama EU.

Najveći rast zabeležen je u Grčkoj, gde je u prvom kvartalu bilo 1,8 odsto više zaposlenih nego poslednjih nekoliko meseci prošle godine.

Sledi Luksemburg u kom je povećanje bilo 1,1 odsto i Letoniji gde je bilo jedan odsto.

Dok je zaposlenost porasla u 24 zemlje članice EU, smanjena je u Litvaniji za 0,3 odsto, Danskoj 0,5 odsto i Malti 0,6 odsto.

Između četvrtog kvartala 2021. i prvog kvartala 2022. godine, posao je našlo 3,6 miliona nezaposlenih u EU.

U ovom periodu 7,2 miliona ili 51,3 odsto ostalo je nezaposleno, a 3,3 miliona nezaposlenih je iz radne snage prešlo u privrednu neaktivnost, odnosno postalo radno neaktivno.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari