Najviše poskupelo gorivo u Luksemburgu, najmanje u Irskoj 1Foto: EPA-EFE/ YAHYA ARHAB

U poslednjih godinu dana, prema podacima Eurostata, najviše je poskupelo gorivo u Luksemburgu, Rumuniji i Sloveniji, najmanje u Irskoj.

Tako je za godinu dana, u septembru ove u odnosu na septembar prošle, gorivo u Luksemburgu poskupelo za 31 odsto, u Rumuniji i Sloveniji 29 odsto, a najmanje u Irskoj (15 odsto), u Italiji, Finskoj i Grčkoj, nekih 18 odsto. Prosek EU je u septembru bio na nekih 23 odsto.

Cene goriva koje se koristi za lični transport u EU su u poslednje dve decenije varirale značajno, ali je najveća razlika zabeležena u periodu od maja prošle godine kada je stopa promene bila na minus 20 odsto, dok je u septembru dostigla plus 23 odsto, objavio je Eurostat.

Luksemburški L‘essential piše da iako je gorivo značajno poskupelo u njihovoj zemlji za godinu dana, ipak Luksemburg ostaje kao jedna od zemalja u kojoj su cene najniže u EU.

“Cene u Luksemburgu ostaju najniže u Evropi, sa istočnim zemljama poput Bugarske i Slovačke – 1,25 evra. Ako je litar dizela blizu 1,40 evra u Velikom vojvodstvu, u Nemačkoj košta 1,50 evra, u Francuskoj 1,68 evra, u Belgiji 1,71 evra, a u Švedskoj čak i više od dva evra”, navodi ovaj luksemburški portal.

Tokom poslednje dve decenije, cene goriva i maziva za lični transport u EU su bile izuzetno nestabilne, ističe Eurostat, sa godišnjim stopama inflacije koje su se kretale od minus 20 odsto do plus 20 odsto.

Posle velike ekonomske krize tokom 2009. stopa promene cena goriva išla je od minus 19 do plus 20 u prvoj polovini 2010. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari