Najviše poskupelo voće, krompir jeftiniji 1Foto: Beta/Milan Timotić

Voće je u avgustu gotovo 60 odsto bilo skuplje nego avgusta prošle godine, skok cena od 43 odsto zabeležilo je i industrijsko bilje, dok je stoka i živina za 11,3 odsto bila skuplja u osmom mesecu ove u odnosu na isti period 2020, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Ukupno gledano, cene poljoprivrednih proizvoda povećane su za 24 odsto u tom periodu. Cena žitarica je avgusta ove u ondosu na prošli bila veća za 24,6 odsto, dok su avgustovske cene u odnosu na julske u proseku povećane za 3,7 odsto.

Za prvih osam meseci ove gdine u odnosu na isti period prošle godine cene su u ovoj grupi proizvoda veće za nepunih 16 odsto, a najveći skok beleži voće sa više od 57 odsto, potom i kukuruz sa 42,5 i industrijsko bilje sa 39,6 odsto.

Najmanji rast cena među žitaricama beležila je u prvih osam meseci pšenica, nekih 16 odsto. I dok je većina poljoprivrednih proizvoda poskupela, krompir je zabeležio najveći pad, jeftiniji je ove godine bio za 40 odsto u odnosu na prvih osam meseci prošle godine.

Za 14 odsto su u istom periodu, prema podacima RZS, bile jeftinije svinje, dok su cene mleka i jaja ostale na približno istom nivou kao prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari