NALED pokreće klub opština sa najboljim poslovnim okruženjem 1Foto: NALED

Ne bi li podstakli investitore da više ulažu, a opštine da se što bolje organizuju i privuku ih, u NALED-u su odlučili da formiraju klub u kom će biti najuspešnije lokalne samouprave u Srbiji.

Zadatak tih opština biće da motivišu i druge, manje razvijene da naprave takav ambijent u kom će svako hteti da pokrene biznis.

Osim toga, predstavnici lokalnih samouprava okupljenih u BFC klubu (sve one koje imaju sertifikat o povoljnom poslovnom okruženju) pregovaraće i sa državnim institucijama kako bi zajednički rešili prepreke i probleme ukoliko postoje.

To je bila i jedna od tema današnje sednice IO NALED-a u Batočini gde je promovisana nova industrijska zona.

“Ovde smo da bi Batočinu ucrtali na mapu investitora i kako bismo predstavili novu industrijsku zonu Zzirovnica. Cilj nam je da u promociju uključimo članove IO, velike kompanije, organizacije civilnog društva, a osnivanjem kluba hoćemo da pomognemo opštinama da budu još uspešnije”, rekla je direktorka NALED-a Violeta Jovanović.

Ona je istakla da je zadovoljna privreda najbolji ambasador za investitore.

Predsednik IO NALED-a Dejan Đokić rekao je da je u programu uspešnih opština i gradova trenutno 50 njih na teritoriji Zapadnog Balkana, a 30 ih je iz Srbije.

Predsednik opštine Batočina Zdravko Mladenović rekao je, neposredno pred obilazak industrijske zone Zzirovnica, da je nezaposlenost kod njih pala u poslednjih pet godina za 22 odsto, ali da im je i dalje potreban jedan veliki investitor.

“Na ovom prostoru od 40 hektara imamo jednog investitora za sada. Cena zemljišta je 350 evra po aru. Ulažemo u infrastrukturu i nadamo se da će ih biti još”, rekao je Mladenović i napomenuo da u opštini imaju još jednu industrijsku zonu od 20 hektara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari