NALED: Registracija statusa socijalnih preduzeća preduslov za podršku države 1Foto: Shutterstock/Jacob Lund

U Srbiji je registrovano nešto više od deset socijalnih preduzeća, a procena je da bi između 200 i 500 udruženja, zadruga i drugih pravnih lica, koja posluju u skladu sa solidarnom ekonomijom, mogla da konkurišu za mere podrške koje država sprema na proleće i sredstva u iznosu od 50 miliona dinara, ukoliko bi se registrovali kao socijalna preduzeća, saopšteno je danas iz Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

U saopštenju se navodi da u teže zapošljive kategorije stanovništva spadaju osobe sa invaliditetom, kao i osetljive grupe – dugoročno nezaposlene žena, nekvalifikovani radnici, žrtve nasilja u porodici, kao i da u Srbiji ima 260.000 ljudi koji su dugoročno nezaposleni, kao lica bez kvalifikacija, od kojih 153.000 čine žene starije od 50 godina.

Izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović je istakla da žene koje su dugoročno nezaposlene, najčešće poseduju konkretne veštine koje uz adekvatnu podršku mogu da budu temelj za afirmaciju žena i ostvarivanje prihoda.

„Socijalna preduzeća na čijem se čelu nalaze žene mogu imati veliki uticaj na živote drugih žena, uglavnom kroz obrazovanje, obuku, stvaranje novih radnih mesta, borbu protiv trgovine ljudima i rodnih stereotipa, pristup izvorima finansiranja i davanje glasa ženama u njihovim zajednicama. Jedan od glavnih ciljeva kampanje koju pokrećemo jeste da pozovemo sve subjekte koji deluju u ovom sektoru da upišu status i tako se kvalifikuju za konkurse i mere koji će uslediti kroz Program razvoja“, rekla je Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari