NALED utvrdio 12 reformskih prioriteta do 2025. 1Foto: NALED

Podrška sprovođenju zelene agende, unapređenje uslova za investiranje i izgradnju i unapređenje kvaliteta donošenja propisa, tri su ključna reformska prioriteta od ukupno 12 koje su izabrali članovi Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) u strateškom planu za period 2022-2025 koji je predstavljen na današnjoj završnoj sednici godišnje skupštine organizacije.

Među prioritetima koje će NALED zagovarati u narednim godinama su i dalji razvoj eUprave i ePoslovanja, suzbijanje sive ekonomije, unapređenje javnih finansija, donošenje i sprovođenje mera za razvoj preduzetništva i inovacija, podrška privredi na lokalu, podsticanje regionalne saradnje, kao i EU integracija u oblastima značajnim za privredu, razvoj zdravstva, poljoprivrede i prehrambene industrije.

Predsednik Upravnog odbora NALED-a Vladislav Cvetković istakao je da su iza organizacije četiri uspešne godine tokom kojih je svake godine u proseku realizovano 92 odsto aktivnosti iz prethodnog strateškog plana.

Ona je naveo da je NALED doprineo sprovođenju velikih, sistemskih reformi, kao što su uvođenje sistema eŠalter, unapređenje elektronskih građevinskih dozvola, reforma sezonskog rada u poljoprivredi, eInspektor i eFakture i pokrenute su nove poput razvoja Programa digitalizacije zdravstva, sistema eAgrar i eProstor.

Pokrenut je i niz važnih inicijativa kao što su pilot projekti za upravljanje različitim vrstama otpada, programa podrške inovacijama StarTech i Nacionalne inicijative za bezgotovinsko plaćanje, kroz koji je podržano uvođenje eFiskalizacije i bezgotovinskog plaćanja na 25.000 lokacija malih trgovaca i institucija.

„Samo tokom 2021. naš stručni tim je radio na sprovođenju čak 44 projekta za unapređenje uslova poslovanja i ekonomski razvoj, uz podršku međunarodnih donatora i naših članova. Na osnovu analiza i sagledavanja okruženja, kroz proces konsultacija sa članstvom, partnerima, civilnim društvom, medijima i zaposlenima kreirali smo novu strategiju razvoja do 2025.“, kazao je Cvetković.

Kako je objasnio, definisano je 12 ciljeva grupisanih u dve oblasti odnosno nivoa delovanja – horizontalni i vertikalni, kojim se obezbeđuje unapređenje javnih politika i usluga u različitim sektorima, na lokalnom, nacionalnom i regionalnom nivou, a sve to pod okriljem EU integracija.

NALED ima 316 članova iz redova privrede, lokalnih samouprava i organizacija civilnog društva koji direktno doprinose osmišljavanju i realizaciji reformskih inicijativa u okviru šest tematskih saveza – za fer konkurenciju, eUpravu, zaštitu životne sredine, imovinu i investicije, hranu i poljoprivredu i zdravstvo, a od prošle godine novi član NALED porodice je i BFC klub, telo koje trenutno okuplja 25 gradova i opština sa povoljnim poslovnim okruženjem.

U protekloj godini, NALED je bio član 30 radnih grupa vlade Srbije za izradu strategija, zakona i podzakonskih akata.

„Veliki rad NALED-a je jedan od glavnih razloga zašto je Srbija viđena kao dobro mesto za poslovanje. Dokaz za to su sve veće direktne strane investicije. Postoji razlog zašto je u poslednjih pet godina Srbija privukla oko polovine stranih investicija u regionu“, rekao je američki ambasador Kristofer Hil.

Istakao je da su u prethodnih pet godina direktne investicije iz SAD u Srbiji dostigle više od četiri milijarde dolara i nastavljaju da rastu.

„Ali, Srbija ne može da se osloni samo na skorašnja pobošljanja. Održivost rasta na dugi rok zahteva dalju posvećenost reformama koje doprinose punom usklađivanju Srbije sa EU „, rekao je Hil.

Na Skupštini NALED-a tradicionalno su dodeljena godišnja priznanja Strela ključnim partnerima iz međunarodne zajednice za doprinos ekonomskom razvoju Srbije i angažovanje na polju unapređenja privrednog ambijenta.

Glavna savetnica Evropske banke za obnovu i razvoj u Srbiji Jelena Ćirković nagrađena je za podršku reformi inspekcija, pokretanjem sistema eInspektor koji je umrežio više od 40 republičkih inspekcija, kao i osnivanje Jedinstvenog kontakt centra za prijavljivanje sive ekonomije koji godišnje primi i obradi oko 20.000 predstavki.

Priznanje je zaslužila i za podršku incijativi eGrađanin koja je pomogla popularizaciju usluga eUprave u 140 lokalnih samouprava, kao i za razvoj platforme za elektronsku registraciju poljoprivrednih gazdinstava i podnošenje zahteva za subvencije (eAgrar).

Ambasador Belgije Kun Adam istakao se proteklih godina kao aktivni zagovornik lokalnog razvoja i kulturnog turizma u Srbiji. Prihvativši ulogu pokrovitelja Etno mreže i učešćem u aktivnostima na očuvanju kulturnog nasleđa podržao je NALED-ove napore na osnaživanju ženskog preduzetništva i društveno – ekonomske afirmacije žena sa sela koje se bave izradom tradicionalnih rukotvorina, čime je zaslužio priznanje NALED Strela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari