Potpredsednik Vlade Srbije Mlađan Dinkić izjavio je juče da postoji velika zainteresovanost tržišta u Alžiru za nameštaj i proizvode građevinske stolarije iz Srbije, s obzirom na to da je u Alžiru u poslednje četiri godine izgrađeno milion stanova i da postoji plan za nastavak izgradnje još toliko stanova.

„Možemo da plasiramo dosta proizvoda, ne samo poljoprivrednih, već i proizvoda prehrambene industrije, kao i tehnologiju za izgradnju hladnjača, silosa i drugu logistiku“, rekao je Dinkić, koji predvodi državno-privrednu delegaciju Srbije. Drugog dana, trodnevne radne posete Alžiru, Dinkić je imao sastanke sa više alžirskih ministara na kojima je bilo razgovora o unapređenju ekonomske saradnje, a sastancima su prisustvovali i predstavnici oko 60 najjačih kompanija iz Srbije. Alžirski ministri energije i rudarstva, poljoprivrede i industrije upoznali su Dinkića sa planom razvoja infrastrukture u toj zemlji, projektima za izgradnju puteva, brana i drugih infrastrukturnih objekata u koje Alžir namerava da uloži oko 150 milijardi dolara. Dinkić je naveo da je zahvaljujući angažovanju ministra odbrane Dragana Šutanovca i firme SDPR izvesno potpisivanje jednog ugovora izvoznog karaktera za našu namensku industriju.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je juče da Srbija i Alžir imaju veliku perspektivu vojno-ekonomske saradnje koja bi mogla doneti značajnu ekonomsku korist srpskoj privredi. Šutanovac, koji sa državno-privrednom delegacijom Srbije boravi u radnoj poseti Alžiru, istakao je da je razgovarao sa ministrom odbrane te zemlje Abdelmalekom Guenaizijom. Ministar je naveo da je dobio uveravanje da je Alžir izabrao Srbiju kao dugoročnog partnera u oblasti odbrane.

Trgovinska razmena minimalna

Prema zvaničnim podacima, u strukturi srpskog izvoza, koji je u ovu zemlju iznosio prošle godine oko 22 miliona dolara, bili su najzastupljeniji prikolice i poluprikolice, farmaceutski proizvodi, transformatori i njihovi delovi, konstrukcije za hidrogradnju od gvožđa ili čelika i delovi za motore. Iz Alžira smo u 2009. godini uvezli samo helijum u vrednosti od 80 hiljada dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari