Inspekcija za hranu povlači piće "Prime" sa tržišta u Republici Srpskoj 1Foto: Shutterstock/ZikG

Republička inspekcija za hranu povlači sa tržišta Republike Srpske proizvod „Prime Hidration“, a u skladu sa Zakonom o hrani kojim je propisano da je zabranjeno stavljati u protmet hranu obogaćenu nutrijentima koja nije upisana u odgovarajući registar, prenosi danas BHRT.

Iz Inspektorata Republike Srpske pozivaju trgovce da, ukoliko do sada nisu informisani o povlačenju proizvoda, ne čekaju dolazak inspektora i samostalno uklone proizvod iz prometa.

Kontrola pet uzoraka bezalkoholnog pića „Prime“ pokazala je da deklaracija proizvoda, koja je obeležena na jednom od jezika u službenoj upotrebi u Republici Srpskoj, nije usklađena sa važećom zakonskom regulativom i sa originalnom deklaracijom, odnosno na njoj nisu navedeni svi potrebni podaci.

Utvrđeno je da navedeni proizvod koji se po svom sastavu svrstava u hranu obogaćenu nutrijentima, nije upisan u Registar hrane obogaćene nutrijentima koji vodi Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, a što je zakonska obaveza.

U delu ocene zdravstvene ispravnosti, analizom je utvrđeno da su vrednosti ispitivanih parametara u granicama referentnih vrednosti definisanih važećim pravilnicima.

Iz Inspektorata podsećaju da je kontrolama u prodajnim objektima i prilikom uvoza utvrđeno da se na tržištu Republike Srpske ne nalazi proizvod „Prime Energy“ koji je prethodno zabranjen u Sloveniji i Hrvatskoj, a kod kojeg je utvrđeno da u sebi sadrži L-teanin što nije dopušteno u bezalkoholnim pićima.

Ranije i „Koka-Kola“ povukla tri serije proizvoda u Hrvatskoj

Podsećamo, početkom novembra kompanija „Koka Kola“ iz Hrvatske je objavila da povlači tri serije svojih proizvoda sa polica, zbog sumnje na trovanje više ljudi.

„Zbog nedavnih događanja preduzimamo korake kako bismo zaštitili javno zdravlje“, navela je tada kompanija.

S tim u vezi, istakli su da privremeno povlače jednu seriju Coca-Cola Original Taste 500ml u plastičnoj ambalaži (PET) sa tržišta prema Usmenom rešenju Državnog inspektorata Republike Hrvatske, serija proizvoda Coca-Coca Original Taste, gaziranog bezalkoholnog pića, 500 ml PET proizvedenog 11. oktobra 2023. s rokom trajanja do 11. aprila 2024.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari