Nastavljaju se pregovori o rešenju za otplatu kredita u švajcarcima 1Foto: FoNet Zoran Mrdja

Pregovori predstavnika Vlade Srbije, Narodne banke Srbije, banaka i udruženja građana zaduženih u francima o rešenju za lakšu otplatu tih kredita biće nastavljeni sutra, potvrdila je danas agenciji Beta Sanja Jovanović iz udruženje CHF Srbija.

Ona nije želela da kaže kakva su rešenja ponuđena u današnjim pregovorima.

„Večernje novosti“ su danas objavile da je na pregovaračkom stolu predlog zakona kojim se predviđa otpis 40 odsto glavnice kredita u švajcarcima, konverzija zaduženja u evro i nastavak otplate po godišnjoj kamatnoj stopi od 3,5 odsto.

Istaknuto je da leks specijalis nije jedini propis koji će biti usvojen kako bi se rešio problem zaduženih u „švajcarcima“. NBS i Ministarstvo finansija moraće da donesu podzakonske akte kojima bi se uredila praktična primena novog propisa, poput, na primer, poreskih pitanja.

Udruženje CHF Srbija stav Vrhovnog kasacionog suda da je valutna klauzula u ugovoru o kreditu u francima ništava tumači tako da je to dinarski kredit sa kamatom potpisanom u ugovoru i rokom otplate.

„To je ono što ljudi ne razumeju. Nikakve konverzije u evre nismo tražili. Krediti indeksirani u CHF valuti su zakonom zabranjeni 2011. Tada, da je urađena konverzija, bilo bi to krajnje korektno od strane stranih franšiznih banaka a ne da nas puste da trajemo do kraja roka otplate u spekulativnim kreditima“, kazala je Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari