Vučićeva računica za spas nataliteta: Kol'ko para za šestoro dece? 1Foto: Shutterstock/Fotosr52

„Lepo je imati kuče, mače i papagaja – ali najlepše je imati decu“, reče predsednik Srbije i najavi novčane podsticaje za rađanje petog i šestog deteta.

Dva dana kasnije, Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju povećalo je roditeljski dodatak za prva četiri deteta. Sve u cilju poboljšanja demografske slike naše zemlje i „budženja“ procenta nataliteta.

I dok stižu lepe vesti o novcu za rađanje, mladu ženu koja na intervjuu za posao pitaju – Da li imate partnera i planirate li da ostanete trudni?

Druga šalje sablasne fotografije iz porodilišta svojoj porodici, uz napomenu da ne želi nikada više da ode na porođaj.

Na stotine mama čeka u redu da produži bolovanje, jer nemaju kome da ostave bebe na čuvanje, dok im zakon diše za vratom da se vrate na posao.

Vučićeva računica za spas nataliteta: Kol'ko para za šestoro dece? 2
Foto: Peđa Đerković

U vrtićima nema mesta. Roditelji se pitaju kada će na snagu stupiti obećanje ministarke Darije Kisić da se porodiljsko odsustvo produžava za tri meseca.

Mame i tate školaraca skupljaju hrabrost da uđu u novu školsku godinu nakon tragedija u „Ribnikaru“.

Kako je onda predsednik došao na ideju da će novčana pomoć za peto i šesto dete motivisati žene da rađaju?

Podaci kažu da je najveći broj porodica koje imaju više od četvoro dece – materijalno ugroženo. To znači da je verovatnoća da će se peto i šesto dete roditi u siromaštvu statistički značajna.

Da li su onda najavljeni podsticaji ciljanje osetljivih mesta ili još jedna nepromišljena propaganda?

Većina stanovnika naše zemlje će se složiti da bebe nisu samo „procenat nataliteta“, već bića kojima je potrebna sigurnost od strane sistema u kome žive.

Upravo zato, ako ima u planu poboljšanje demografske slike, predsednik će morati da se suoči sa činjenicom – deca se ne rađaju za 366.122 dinara.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari