Navigacija i uputstva na mobilnom za građane 1Foto: TV Šabac

Od ponedeljka je ponovo pokrenut gradski prevoz u Šapcu, a od 15. juna građani će dobiti aplikaciju za mobilne telefone kojom će moći da prate ovu vrstu javnog saobraćaja.

To je delo šabačkih programera koje je predstavljeno u Startit centru.

– Šabac je šampion razvoja. Ponosan sam na činjenicu da su ovu aplikaciju napravili Šapčani. Imamo Startit centar u kome rade 22 programera koji čine svet boljim. Zahvaljujući ovoj aplikaciji u velikoj meri će biti pojednostavljen javni prevoz i omogućiće svakom korisniku da ima jasnu sliku gde se nalazi, kada i gde dolazi svaki autobus koji je deo javnog prevoza. Važno je da ovde nema subvencija i da to građani neće plaćati iz budžeta, rekao je gradonačelnik Nebojša Zelenović.

Zahvaljujući ovoj aplikaciji, svaki građanin će u svakom trenutku, sa svog mobilnog telefona, moći da zna gde se nalazi autobus, kao i informacija o tome kada dolazi autobus koji mu je potreban, gde se nalazi stajalište, ali i da ga navigacijom dovede do željenog mesta.

Ovo je potpuno novi koncept gradskog saobraćaja u Srbiji.

Pre uvođenja aplikacije kupljeno je i angažovano 60 novih autobusa na gas, koji ne zagađuju životnu sredinu, i gde su troškovi energenta drastično niži.

Polasci su na svakih 20 minuta i povezane su sve važnije destinacije u gradu. Cena karte je 70 dinara. Prethodno su rekonstruisane i asfaltirane sve ulice kojima prolaze linije gradskog saobraćaja.

Doprinos zaštiti životne sredine

Očekuje se znatno smanjenje korišćenja privatnih automobila, jer ih na teritoriji ima oko 30.000 registrovanih, što često dovodi do zagušenja saobraćaja i do povećanja zagađenja zbog izduvnih gasova. U gradu su, pored toga, izgrađene i brojne biciklističke staze, što će doprineti povećanju ovog vida saobraćaja i takođe smanjenju zagađenja od izduvnih gasova.

Tekstovi su deo projekta, koji se sufinansira sredstvima Grada Šapca. Stavovi izneti u medijskom sadržaju ne odražavaju nužno stavove organa koji sufinansira projekat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari