NBS i dalje drži kamatnu stopu nepromenjenom: Od juna smanjenje kamata na kredite u evrima? 1foto Stanislav Milojković

Narodna banka Srbije odlučila je da i dalje zadrži referentnu kamatnu stopu na nivou od 6,5 odsto. Nepromenjene su ostale i kamatne stope na depozitne (5,25%) i kreditne olakšice (7,75%), saopštila je NBS.

Centralna banka drži kamatnu stopu nepromenjenom od jula prošle godine.

Kako se navodi u saopštenju NBS, na odluku je uticalo očekivano kretanje inflacije, kao i „iako opadajući, i dalje povišeni globalni inflatorni pritisci i znatna neizvesnost u pogledu kretanja svetskih cena energenata i drugih primarnih proizvoda“.

Oni ističu i da su se prethodna zaoštravanja monetarne politike u velikoj meri preneli na cenu i obim zaduživanja privatnog sektora, kao i da su se finansijski uslovi stabilizovali.

„Većina centralnih banaka sa sve većom izvesnošću predviđa da će se inflacija u njihovim zemljama vratiti u granice cilja u drugoj polovini ove ili prvoj polovini naredne godine, zahvaljujući pre svega prethodnom zaoštravanju monetarnih uslova, koje je po svemu sudeći završeno“, navode u centralnoj banci uz komentar da se očekuje da će Evropska centralna banka u junu započeti smanjenje svojih kamatnih stopa.

Ovo bi trebalo da izazove pojeftinjenje zaduživanja vezanog za evro i kod nas. S druge strane, NBS ocenjuje da će američki FED verovatno odložiti smanjenje kamatnih stopa na neko vreme.

„Opreznost monetarne politike Narodne banke Srbije posebno nalažu svetske cene primarnih proizvoda, prvenstveno cene nafte, zbog volatilnog kretanja pod uticajem izraženih geopolitičkih tenzija, nastavka ograničavanja ponude zemalja OPEC-a, kao i niza drugih faktora“, objašnjava NBS.

Inflacija u Srbiji u martu je iznosila pet odsto, a bazna inflacija se izjednačila sa ukupnom inflacijom.

„Usporavanju inflacije doprinosi smanjen rast cena hrane i dalje snižavanje inflacionih očekivanja finansijskog sektora i privrede za godinu dana unapred, pri čemu se od početka ove godine i kratkoročna očekivanja finansijskog sektora nalaze u granicama cilja Narodne banke Srbije. U narednom periodu Izvršni odbor očekuje dalje smanjenje inflacije i njen povratak u granice cilja verovatno u maju ove godine, što je nešto ranije u odnosu na očekivanja iz srednjoročne projekcije inflacije iz februara“, kaže se u saopštenju Narodne banke uz napomenu da je privredni rast u prvom tromesečju iznosio 4,6 odsto i da zaoštravanje monetarne politike nije imalo veće negativne efekte na ekonomsku aktivnost.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 13. juna 2024. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari