NBS odobrila poljoprivrednicima odlaganje plaćanja kredita 1Narodna banka Srbije Foto: Bojan Cvejić

Poljoprivrednicima u Srbiji biće omogućeno da odlože otplatu kredita i to za 12 meseci, najavili su nedavno iz Ministarstva poljoprivrede, a danas je Narodna banka Srbije usvojila odluku kojom im se to omogućava.

Dužnici će tako moći da izmirivanje svojih obaveza prema bankama odlože u periodu od najmanje šest do 12 meseci, a u zavisnosti od sopstvenog izbora trajanja grejs perioda u okviru reprograma, saopštili su iz Narodne banke Srbije.

Reprogram je, napominju u NBS, omogućen poljoprivrednicima koji su upisani u registar poljoprivrednih gazdinstava u smislu zakona kojim se uređuju poljoprivreda i ruralni razvoj.

Zahtev za reprogram dužnik može podneti banci, odnosno davaocu lizinga u poslovnim prostorijama banke ili davaoca lizinga, elektronskim putem ili poštom, najkasnije do 30. aprila 2023. godine.

Detaljnije informacije u vezi sa primenom ovih olakšica, a koje uključuju i reprezentativni primer, banke su dužne da objave na početnoj strani svoje internet prezentacije i u svojim poslovnim prostorijama i to u roku od pet radnih dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

NBS navodi da banke moraju da odobre reprogram dužniku u roku od 30 dana od dana prijema zahteva.

Na današnjoj sednici Izvršnog odbora NBS je usvojila Odluku o privremenim merama za banke u cilju adekvatnog upravljanja kreditnim rizikom u portfoliju poljoprivrednih kredita u uslovima otežane poljoprivredne proizvodnje, kao i Odluku o privremenim merama za davaoce lizinga u cilju adekvatnog upravljanja kreditnim rizikom u portfoliju plasmana po osnovu lizinga poljoprivrednih mašina i opreme u uslovima otežane poljoprivredne proizvodnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari