Nove olakšice za građane: NBS omogućila bankama da produže rokove otplata kredita 1Foto: MATTHIAS_BALK_/EPA

Narodna banka Srbije donela je danas dve odluke koje će omogućiti bankama da daju olakšice klijentima koji imaju probleme u otplati kredita.

Prva odluka daje bankama mogućnost da produže rok otplate klijentima koji imaju keš i potrošačke kredite.

„Odlukom o dopuni Odluke o adekvatnosti kapitala banke omogućeno je bankama da, bez uticaja na svoj kapital, fizičkim licima koji su u finansijskim poteškoćama, restrukturiraju potraživanje po osnovu odobrenog potrošačkog, gotovinskog ili drugog sličnog kredita na ročnost za tri godine dužu u odnosu na važeće regulatorno rešenje“, navodi se u saopštenju NBS.

To znači da će banka dužniku koji se suočava sa problemima u izmirivanju obaveza moći nesmetano da produži rok za otplatu ove vrste kredita, ali da taj rok bude kraći od devet godina, odnosno za autokredite kraći od 11 godina.

U okviru ovih rokova, dužniku će moći da se odobri ustupak u vezi sa otplatom potraživanja, bez obzira na stepen njegove kreditne zaduženosti u trenutku restrukturiranja.

Produženje roka otplate banke će moći da sprovode i na svoju inicijativu uz pristanak dužnika i na zahtev dužnika za koji banka oceni da postoje okolnosti koje su uticale na pogoršanje finansijskog položaja dužnika.

Rok u kojem dužnik može podneti zahtev banci za odobravanje restrukturiranja po novim pravilima nije ograničen, ali se restrukturiranje na ovaj način može sprovesti samo jednom.

Ovo je mogućnost, ali ne i obaveza za banku.

Odlukom o izmenama Odluke o privremenim merama za banke u cilju olakšavanja pristupa finansiranju fizičkim licima, produžena je mera za olakšavanje uslova otplate stambenih kredita građanima.

Banke će i tokom cele naredne godine dužnicima moći da produže rok otplate stambenih kredita za najduže pet godina, a da se to produženje ne reflektuje na regulatorni tretman potraživanja.

„Na ovaj način je omogućen nastavak podsticaja bankama da produže rok otplate stambenih kredita za dodatnih pet godina u odnosu inicijalno ugovorenu ročnost, što u trenutnim okolnostima rasta Euribor stope u kratkom roku može smanjiti pritisak na korisnike stambenih kredita sa varijabilnim kamatnim stopama i sprečiti porast problematičnosti stambenih kredita“, navodi se u saopštenju NBS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari