NBS: Srbija emitovala dve evroobveznice ukupne vrednosti 1,75 milijardi dolara 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Srbija je danas na međunarodnom finansijskom tržištu emitovala dve evroobveznice ukupne vrednosti 1,75 milijardi dolara, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

Jedna obveznica emitovana je u iznosu 750 miliona dolara na pet godina uz kuponsku stopu od 6,25 odsto, a druga u iznosu od jedne milijarde dolara na deset godina uz stopu od 6,50 odsto, dodaje se u saopštenju.

„Kombinovana tražnja investitora za ovim hartijama premašila je tokom dana iznos od 11 milijardi dolara, što predstavlja jasnu potvrdu poverenja međunarodnih investitora u dugoročno zdrave i održive ekonomske pokazatelje naše zemlje“, naveli su iz NBS.

Dodali su da je interesovanje za državne evroobveznice pokazalo oko 500 investitora iz SAD, Velike Britanije, Evrope i Azije, kao i da su kamatne stope tokom aukcije smanjene za 45 baznih poena (0,45 procentnih poena).

Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković kazala je da su u razgovoru sa investitorima prethodnih dana isticali da srpsku ekonomiju karakterišu stabilnost i pripremljenost, odnosno „stabilnost domaćih prilika u ambijentu globalnih neizvesnosti i pripremljenost unapred za potencijalne šokove iz međunarodnog okruženja“.

„Ovakvo mišljenje dele i međunarodni investitori, s obzirom da su oni danas pristali na stope prinosa na srpske hartije koje su povoljnije ili na nivou onih koje su u prethodnim danima prihvatali u slučaju pojedinih zemalja iz regiona, investicionog ranga i članica Evropske unije“, rekla je Tabaković.

Kako se dodaje u saopštenju, Srbija je dolarske evroobveznice odmah konvertovala u obaveze u evrima, čime je „pored smanjenja izloženosti deviznom riziku kretanja dolara prema evru, smanjen i faktički trošak zaduživanja Srbije“.

„Deo prikupljenih sredstava biće iskorišćen za otplatu postojećih dugova, dok bi drugi deo služio za obezbeđenje nastavka rasta srpske ekonomije, pri čemu ni u jednom trenutku neće biti dovedena u pitanje održivost javnog duga“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari