NBS: Uticaj zime na inflaciju 1Foto: Bojan Cvejić

Proteklih nekoliko meseci karakteriše oporavak međugodišnje inflacije u svim evropskim zemljama, uključujući i Srbiju, saopštila je Narodna banka Srbije.

NBS očekuje da posle jake zime uticaj vremenskih prilika na inflaciju postepeno iščezne i da inflacija i u narednom periodu ostane niska i da se kreće od 3,0 ± 1,5 odsto.

Zbog nepovoljnih vremenskih prilika početkom ove godine, kao i u drugim zemljama regiona, zabeležen je rast cena povrća i čvrstih goriva iznad sezonski uobičajenog, navela je NBS u saopštenju.

Najhladniji januar za poslednji 30 godina bio je, kako se navodi, krajnje nepovoljan za domaću ponudu povrća, a pošto su slični vremenski uslovi bili i u većem delu Evrope, to je istovremeno ograničavalo mogućnost uvoza.

Nepovoljni vremenski uslovi uticali su na kumulativan rast cena povrća u svim evropskim zemljama, a posebno u centralnoj i delu južne Evrope, kao i na tržište čvrstih goriva, ocenila je NBS, navodeći da je uticaj hladnog vremena na inflaciju je privremen i da sa normalizacijom vremenskih prilika očekuje da će doći do postepenog iščezavanja ovog efekta.

Da su inflatorni pritisci i dalje niski, potvrđuje i kretanje potrošačkih cena po isključenju hrane, pića, energije i cigareta (bazna inflacija) koje su u prvom tromesečju ove godine neznatno povećane i to za 0,2 odsto, navela je NBS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari