NBS: Priština stvara nepodnošljive uslove za život građanima KiM koji prihode ostvaruju u dinarima 1Foto: Shutterstock/librakv

Nakon što su vlasti u Prištini sprečile da dinari namenjeni isplati plata, penzija, socijalnih davanja i drugih plaćanja Srbima, uđu na prostor KiM, oglasila se Narodna banka Srbije, koja ističe da je novac uplaćen „u skladu sa višegodišnjom praksom i uobičajenim transparentnim procedurama“.

„Povodom najnovijih izjava privremenih institucija samouprave na Kosovu i Metohiji u vezi sa jučerašnjim onemogućavanjem unosa dinara na Kosovo i Metohiju, Narodna banka Srbije još jednom koristi priliku da obavesti javnost da su navedena sredstva bila namenjena za neophodnu isplatu plata, penzija, socijalnih davanja i drugih plaćanja Srbima na prostoru Kosova i Metohije i da su privremene institucije samouprave zaustavljanjem navedenog transporta još jednom pokazale da im je prava namera uskraćivanje elementarnih uslova za život srpskom stanovništvu na Kosovu i Metohiji“, napominje NBS.

Oni pojašnjavaju da su neophodna dinarska sredstva bila upućena u trezor Narodne banke Srbije u Leposaviću, vozilom Narodne banke Srbije koja je, kako podsećaju, jedina nadležna emisiona institucija koja je ovlašćena da odlučuje o upotrebi dinara na celoj teritoriji Republike Srbije.

„U skladu sa dosadašnjom višegodišnjom uobičajenom praksom, vozilom Narodne banke Srbije sredstva su upućena na prelaz Jarinje, gde je novac radi daljeg transporta trebalo da preuzme vozilo kompanije “Henderson”, koja poseduje licencu privremenih prištinskih institucija za transport novca, ali je vraćeno bez bilo kakvog obrazloženja“, upozorava NBS.

S tim u vezi, ističu da je jučerašnjim zaustavljanjem nužnog transporta dinara koji je realizovala Narodna banka Srbije, potvrđena namera privremenih prištinskih institucija da, uprkos pozivima i međunarodne zajednice, od 1. februara 2024. godine otpočnu sa primenom „protivpravnih i nečuvenih mera sa jedinim ciljem da se onemogući nesmetani transport i distribucija dinara i pristup građanima na Kosovu i Metohiji osnovnim sredstvima za život“, navodi se u saopštenju.

„Donete mere koje su isključivo politički i etnički motivisane suprotne su bilo kakvoj uporednoj profesionalnoj praksi i nepoznate su u bilo kom finansijskom sistemu koji je iole usklađen sa međunarodnim standardima, što dovoljno govori o navodnoj „nezavisnosti“ privremene institucije na Kosovu i Metohiji koja je takvu meru donela“, poručuje NBS.

Kako nastavljaju, uvođenje obaveze dobijanja pojedinačnih dozvola, a ne prijavljivanja, za svaki unos novčanih sredstava preko administrativne linije, i to samo finansijskoj instituciji koja ima posebnu dozvolu Prištine, u situaciji kada je NLB Komercijalna banka – Filijala u Kosovskoj Mitrovici nakon višegodišnjih pritisaka privremenih prištinskih institucija bila prinuđena da zatvori svoje ekspoziture – svedoči o pravoj nameri privremenih prištinskih institucija u stvaranju nepodnošljivih uslova za život svim građanima na Kosovu i Metohiji koji svoje prihode ostvaruju u dinarima.

NBS: Priština stvara nepodnošljive uslove za život građanima KiM koji prihode ostvaruju u dinarima 2
Foto: Kristina Bondžulić/Danas

„Dovoljno je istaći da su i predstavnici tih institucija sami priznali u svojim izjavama da je do sada transport dinara na Kosovo i Metohiju bio dozvoljen, funkcionisao transparentno i da su bili upoznati sa načinom i količinom dinara koji je transportovan čime sami osporavaju nesuvisle pokušaje da nove mere predstave kao mere u cilju očuvanja integriteta finansijskog i monetarnog sistema, a naročito imajući u vidu da se takve izjave daju od tzv. institucije koja ne emituje sopstvenu valutu, neovlašćeno proglašava evro zvaničnom valutom i jedinim sredstvom plaćanja i ne raspolaže instrumentima monetarne politike“, dodaje se.

S tim u vezi, podvlače da su za Narodnu banku Srbije neprihvatljivi pokušaji privremenih prištinskih institucija da dalje razgovore, u cilju navodne dobrobiti svih građana na Kosovu i Metohiji koji svoje prihode ostvaruju u dinarima, svedu na nivo tehničkih razgovora i sa ciljem prihvatanja i davanja legitimiteta jednostranim i nasilnim merama koje su već preduzete. Navodnu spremnost za razgovore i brigu o srpskom stanovništvu privremene institucije najbolje su ilustrovale načinom donošenja navedenih mera, van očiju javnosti i bez javne rasprave, u koju nije bilo uključeno ni albansko stanovništvo, a kamoli predstavnici Srba na Kosovu i Metohiji, i uz sve to i mimo procesa dijaloga.

„Iz svih navedenih razloga, Narodna banka Srbije smatra da je neophodno bez odlaganja staviti van snage diskriminatorske, protivpravne i nečuvene mere koje su uvele Privremene institucije u Prištini i ističe da je jedino moguće insistiranje na političkom formatu razgovora i da ne može biti reči o dogovoru privremenih institucija samouprave na Kosovu i Metohiji sa Narodnom bankom Srbije, već se i to pitanje mora rešavati isključivo u okviru dijaloga na postojećem nivou“, zaključuje se u saopštenju Narodne banke Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari