NBS zadržala kamatnu stopu na 6,5 odsto 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/DS)

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 6,5 odsto.

Na nepromenjenim nivoima su zadržane i kamatne stope na depozitne (5,25%) i kreditne olakšice (7,75%), saopštila je Narodna banka Srbije.

Prema objašnjenju centralne banke, na ovu odluku uticalo je popuštnje globalne inflacije, kao i opadajuća putanja domaće inflacije.

Dosadašnje zatezanje monetarne politike prelilo se na kamatne stope na tržištu novca i kredita, ali Izvršni odbor NBS ne isključuje mogućnost daljeg pooštravanja monetarne politike.

Globalni inflatorni pritisci popuštaju pod uticajem pojeftinjenja energenata i primarnih proizvoda, kao i efekata zaoštravanja monetarnih politika glavnih centralnih banaka.

U evrozoni u vgustu je inflacija ostala nepromenjena u odnosu na jul, ali je smanjena bazna infalcija.

„Naredne odluke Evropske centralne banke će u velikoj meri zavisiti od podataka koji budu pristizali imajući u vidu još uvek prisutnu neizvesnost u pogledu tempa dezinflacije u narednom periodu zbog nastavka rasta zarada u zoni evra, rekordno niske nezaposlenosti i visokih profitnih marži kompanija“, navodi se u saopštenju NBS.

Međugodišnja inflacija u Srbiji od aprila opada i u juluje stigla do 12,5 odsto.

„Usporavanje inflacije je u najvećoj meri rezultat usporavanja rasta cena prerađene hrane i energije, kao i cena u okviru bazne inflacije, koja se od juna kreće na jednocifrenom nivou i u julu je iznosila 9,4 odsto međugodišnje. Izvršni odbor očekuje da će međugodišnja inflacija nastaviti da se kreće opadajućom putanjom, smanjujući se prosečno mesečno za oko jedan procentni poen, tako da bi krajem godine trebalo da iznosi oko osam odsto“, ocenjuju centralnoj banci.

Na pad godišnje inflacije uticaće pored slabljenja spoljnih pritisaka i izlazak iz obračuna prošlogodišnjih poskupljenja hrane i energije.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 6. oktobra 2023. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari