NBS zadržala referentnu kamatnu stopu, predah za one koji imaju dinarske kredite 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/DS)

Narodna banka Srbije na današnjoj sednici Izvršnog odbora odlučila je da zadrži referentnu kamatnu stopu na nivou od 6,5 odsto.

Takođe, na istom nivou ostale su i kamatne stope na depozitne olakšice (5,25 odsto) i kreditne olakšice (7,75 odsto).

Kako se navodi u obrazloženju, na odluku je uticalo dalje popuštanje globalnih inflatornih pritisaka što bi trebalo da doprinese osetnijem padu uvozne inflacije.

NBS očekuje i da domaća inflacija nastavi da pada.

„Prilikom donošenja odluke uvažena je i činjenica da su u prethodnom periodu pooštravani monetarni uslovi i da je sada potrebno da se sagledaju puni efekti prethodno sprovedenih mera. Ukoliko proceni da je potrebno, Izvršni odbor ne isključuje mogućnost daljeg pooštravanja monetarne politike“, navodi se u saopštenju NBS.

Iako na svetskom nivou cene energenata i primarnih proizvoda padaju, NBS ukazuje da su cene i da lje na visokom nivou pa je moguće dalje zaoštravanje monetarne politike centrlanih banaka, posebno u zoni evra.

Bazna inflacija globalno deluje otpornije od ukupne inflacije „pod uticajem povišenih inflacionih očekivanja, daljeg rasta zarada i zadržavanja stope nezaposlenosti na rekordno niskom nivou, kao i usled visokih profitnih marži kompanija“.

U NBS ističu i da „u uslovima usporavanja globalne ekonomske aktivnosti, pre svega prerađivačke industrije u zoni evra, koja je naš najvažniji trgovinski partner, potrebno je osigurati i kontinuitet privrednog rasta Srbije“, ali i da ipak „Izvršni odbor ističe da je opreznost monetarne politike i dalje neophodna zbog prisutnih geopolitičkih tenzija, kao i, iako smanjenih, i dalje prisutnih rizika u pogledu cena energenata i njihove raspoloživosti u narednom periodu i svetskih cena primarnih proizvoda“.

U Srbiji, međugodišnja inflacija opada od aprila, pre svega usled „manjeg rasta cena prerađene hrane i energije, ali i niže bazne inflacije, koja se u junu spustila na jednocifreni nivo“.

U NBS ističu da bi u julu inflacija mogla da padne na 12,5 odsto, što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pre nekoliko dana već objavio, iako Republički zavod za statistiku tek sutra objavljuje podatke o indeksu potrošačkih cena.

NBS očekuje da će u drugoj polovine godine pad inflacije ubrzati, pre svgea jer iz osnovice izlaze poskupljenja hrane i energije iz druge polovine prošle godine.

Narodna banka Srbije je u maju već jednom pauzirala u podizanju kamatne stope, ali su već narednog meseca povećali ključnu kamatnu stopu nakon obećanja predsednika Srbije da će podeliti po 10.000 dinara mlađima od 16. godina.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 7. septembra 2023. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari