Ne davimo Beograd: Poskupljenje privatnih vrtića ugroziće materijalnu situaciju roditelja 1Ilustracija BETAPHOTO-DRAGAN-GOJIC-

Pokret Ne davimo Beograd ocenio je danas da će najavljeno poskupljenje privatnih vrtića od septembra ugroziti već neizvesnu materijalnu situaciju većine roditelja.

Odbornica tog pokreta u Skupštini Grada Beograda Jelena Vasiljević u pisanoj izjavi je navela da su privatni vrtići obavestili roditelje da će od septembra drastično povećati cene, a da će u nekim slučajevima povećanje znači čak duplu cenu.

Prema njenim rečima, vrtić u Batajnici će roditelji će umesto dosadašnjih 5.500 dinara, morati da plaćaju čak 12 hiljada dinara mesečno.

„Novi izdaci dešavaju se u trenutku kada je inflacija u našoj zemlji dvocifrena, a cene hrane rastu iz godine u godinu. Naravno da će se ovi novi troškovi najviše odraziti na najsiromašnije“, navodi se u saopštenju.

Grad Beograd subvencioniše oko 80 odsto cene, ali privatni vrtići nisu ograničeni koliko će naplatiti boravak dece, a pokret Ne davimo Beograd navodi da se zalaže za ulaganje u državne vrtiće čiji rad je je jeftiniji i za roditelje i za gradski budžet.

„Ove godine do juna je potrošeno više od 20 miliona evra na subvencije za privatne vrtiće. Do kraja godine taj iznos će biti preći 40 miliona evra. Za ova sredstva, samo ove godine, mogli smo da sagradimo oko 25 novih vrtića, a na taj način uštedimo na troškovima i za grad i za roditelje“, navode iz Ne davimo Beograd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari