StarTech: Srpskim startapima milion dolara za razvoj proizvoda 1Foto: Naled

Od 200 timova, starapova, malih i srednjih preduzeća, koji su se prijavili na ovogodišnje nadmetanje Startech 2022 pod sloganom „Od inovacija do zvezda“ u organizaciji NALED-a i Vlade Srbije, izabrano je 28 najboljih, koji će, po rečima izvršne direktorke NALED-a Violete Jovanović, „danas krenuti svojim putem do zvezda“.

Ukupno devet startapova, devet timova i 10 malih i srednjih preduzeća, podeliće milion dolara nepovratnih sredstava.

Milion dolara obezbedila je firma Filip Moris (Philip Morris), a kakao je rekao direktor te kompanije za jugoistočnu Evropu Ivan Miletić, „za investiranje u mlade uvek će se naći sredstva“.

Jelena Begović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija i Mihailo Jovanović, ministar informisanja i telekomunikacija, kazali su da će država sve više investirati u telekomunikacionu infrastrukturu kao i u biotehnologiju, koja je po njihovim rečima „prioritet za državu“.

Kako je istaknuto, bespovratna sredstva dodeljena grantistima u rasponu od 22.500 do 60.000 dolara samo su podstrek na rad i šansa da se njihovi proizvodi nađu na globalnom tržištu, ali, po rečima Ivana Miletića „od sada će oni sami morati da nađu investicije“. Direktor Filip Morisa kao i ministri Begović i Jovanović, usaglasili su se da je inovativnost ono najosnovnije da bi neki projekat uspeo.

Među nagrađenima, nije bilo samo predstavnika IT sektora, već i grantista čiji će proizvodi biti korisni osobama koje su gluvoneme, tako što će uz avatar aplikaciju video sadržaje pretvarati u znakovni jezik, pa sve do onih koji prave pametne kuće za kućne ljubimce.

– S obzirom na to da smo dobili novu Vladu i da se bliži kraj godine, prilika je da još jednom istaknemo dve urgentne inicijative StarTech programa – da se produži ograničenje za maksimalno godišnje povećanje poreza od 10 odsto za preduzetnike paušalce i izmeni obračun poreza za zajednicu paušalaca koja posluje na internetu, kazala je izvršna direktorka Naleda Violeta Jovanović.
StarTech: Srpskim startapima milion dolara za razvoj proizvoda 2

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari