Nova ekonomija: Isplaćena prva tranša subvencija Fijatu, godinu dana posle potpisivanja ugovora 1EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Kompanija Fijat Krajsler (FCA) Srbija je tek prošlog meseca dobila prvu tranšu subvencije, vrednu 15,5 miliona evra, za unapređenje lokalnog pogona u Kragujevcu, iako je Ministarstvo privrede još u aprilu prošle godine dodelilo podsticaj veći od 48 miliona evra, ali je postupak u međuvremenu bio zamrznut, navodi danas časopis Nova ekonomija.

Resorno ministarstvo nije isplatilo sredstva FCA Srbija do donošenja novog rešenja, poručila je Komisija za kontrolu državne pomoći u odgovoru časopisu.

Na pitanje zašto je isplata subvencija odložena na godinu i po dana, Nova ekonomija nije dobila odogovor iz Ministarstva privrede, niti iz FCA.

U periodu stopiranja isplate državne pomoći, a usled najave selidbe proizvodnje, Fijat je radnicima ponudio dvogodišnji posao u Slovačkoj ili raskid ugovora o radu uz otpremnine, što je uzelo skoro 500 radnika.

„Odmrzavanje“ subvencije se poklapa sa tvrdnjama da će u Kragujevcu naredne godine početi proizvodnja novog modela električnog vozila, koji će Fijat zvanično predstaviti tek tada, ali i predizbornom kampanjom.

Ugovor iz 2022. godine bio je vredan 190 miliona evra, od čega je Srbija iz buždeta trebalo da izdvoji 48 miliona. Tada je najavljeno novo električno vozilo „Panda“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari