"Ne treba građani da brinu o novcu za gradnju metroa": Šapić o radovima na podzemnoj železnici u Beogradu 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je danas da izgradnja metroa u glavnom gradu ne kasni „ni u jednom segmentu projekta“.

„Ne kasnimo, sve ide u roku i imamo osnovanu nadu da će u rokovima koje smo postavili, od 2028. do 2030. godine, dve linije metroa biti na raspolaganju Beograđanima“, kazao je on posle potpisivanja ugovora Sekretarijata za javni prevoz Beograda, JKP „Beogradski metro i voz“ i francuske državne kompanije RATP development „o uslugama rane operativne pomoći na projektu Beogradski metro“.

Šapić je naveo da je trasa prve linije metroa potpuno definisana, dok će se na drugoj liniji izmeniti položaj pojedinih stanica zbog prepreka za koje se nije znalo, ali to neće uticati na funkcionalnost sistema, pristupačnost linije građanima i na povezanost s gradskim javnim prevozom i BG vozom.

Po njegovim rečima, ove godine će početi da se gradi i Depo u Makišu, kao i prva saobraćajnica koja će ići iznad prve linije metroa, ka naseljima Železnik i Bele vode.

„Ove godine bi trebalo da se definiše kako bi trebalo da izgleda mašina ‘krtica’ za kopanje metroa, jer ne postoji univerzalna, i pravi se namenski za trasu koju kopa“, kazao je gradonačelnik i dodao da bi ta mašina trebalo da počne da kopa i buši tunele krajem 2024. godine ili 2025.

Šapić je naveo da građani ne treba da brinu o novcu za izgradnju metroa i da je taj projekat od nacionalnog značaja i nije prioritet samo za Beograd, već je među prioritetima za državu.

„Metro je neophodan za Beograd“, ocenio je on i istakao da metro mora da postane „kičma prevoza u Beogradu“.

V.d. direktora JKP „Beogradski metro i voz“, Andreja Mladenović, podsetio je da je cele prošle godine trajalo nasipanje 72 hektara Makiškog polja, gde treba da se naspe 1,2 miliona kubnih metara peska debljine između 1,5 i četiri metra.

„Ti radovi idu dobro, a neke deonice su urađene i pre rokova. Pripremamo izgradnju prve zgrade u sklopu Depoa, a biće ih ukupno šest, među kojima su operativni centar, garaže, hale za popravku i održavanje vozova, protivpožarna stanica“, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari